Ve Skotsku se parašutisté učili, jak oslabit Německo

K diverzním akcím na území protektorátu se českoslovenští vojáci připravovali na několika místech v Británii. Také na západním pobřeží Skotska. V městečku Arisaig to připomíná památník se jmény parašutistů, kteří za svou pomoc domácímu odboji zaplatili životem.

V minulém díle našeho seriálu jsme si připomněli odvahu československých parašutistů, kteří za války odešli do Velké Británie.

Je to jeden z nejkrásnějších a za špatného počasí i nejdrsnějších koutů ve Skotsku. Právě ten Britové ve druhé světové válce vybrali jako základnu pro výcvik speciálních jednotek.

„Když čárou spojíte města Fort William na západě a Inverness na severu, tak celá oblast severně od ní byla pro veřejnost uzavřena. Lidé museli mít speciální propustky, aby do ní mohli vstoupit. Důvodem byla blízkost námořních cest,“ říká Malcolm Poole.

„Chtěli zabránit tomu, aby se sem dostali špióni, kteří by podávali informace o pohybu lodí. Za druhé světové války to bylo zvlášť důležité, protože okolo skotského pobřeží proplouvaly konvoje s vojenským materiálem ze severního Atlantiku kolem Shetland do Ruska,“ ukazuje mi Malcolm Poole ve vitríně v muzeu v Mallaigu růžové a modré karty s povolením ke vstupu do zakázané oblasti.

Památník ve tvaru padáku v Arisaigu připomíná československé parašutisty

Cvičení pro boj v týlu nepřítele

„Byl to vojenský výcvikový prostor. Za války byl uzavřen. Cvičily se tam hlavně jednotky britské armády commandos. K nim se přidala Rada pro zvláštní operace, kterou nechal zorganizovat Churchill. Podzemní hnutí v okupované Evropě byla jediným spojencem Velké Británie,“ říká český honorární konzul České republiky ve skotském Edinburghu Paul Millar.

Oddělení pro zvláštní operace byla zvláštní sekce britské zpravodajské služby založená na popud Winstona Churchilla. Zaměřena byla na vedení boje nestandardními, jinak také negentlemanskými metodami, vysvětluje Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu.

„Šlo o cvičení speciálních agentů pro boj v týlu nepřítele. Měli pomoci zorganizovat odpor dodávkami zbraní a podobně – aby Německo bylo oslabeno,“ vysvětluje.

Parašutisty připomíná nedostavěný pomník

Oddělení pro zvláštní operace vycvičilo na drsném skotském pobřeží i tři stovky československé parašutistů. Připomíná to památník na břehu zálivu v městečku Arisaig. Právě tady, v kamenných usedlostech s podivnými názvy Garramor House nebo Camusdarach, vojáci bydleli.

Českoslovenští parašutisté se cvičili na drsném pobřeží Skotska

„Je to moc hezká socha,“ říká Paul Millar, který projekt památníku a sbírku na jeho vytvoření inicioval. „Měl jsem štěstí. Našel jsem šikovné členy výboru, kteří udělali spoustu práce zadarmo. Pak jsme našli Pepíčka Vajce, který vytvořil nádherný pomník. Představuje splasklý padák ze žuly.“

Sdružení pro výstavbu památníku československým vojákům ve Skotsku dostalo darem dalších 30 tisíc korun. Potřebuje však ještě 120 tisíc, aby mohlo památník v Arisaigu dokončit.

Další díl našeho seriálu nás zavede do anglického města Leamington Spa. Zdejší vojenskou posádkou prošla většina československých parašutistů, kteří se připravovali k vysazení do protektorátu.


Zvětšit mapu: v Arisaigu stojí památník, který připomíná československé parašutisty

autor: jas
Spustit audio