Yellowstone uhrane nejen Středoevropana

9. červenec 2012

Yellowstonský národní park ve Spojených státech patří mezi světové přírodní klenoty. UNESCO to uznalo v roce 1978, když ho zapsalo do svého seznamu památek světového dědictví. Před časem jsem v něm zastihl skupinu českých cestovatelů…

Pepa Hezina, Sláva Zrna, Josef Minarčík – představují se mi tři z hloučku českých kamarádů u jednoho z proslavených yellowstonských gejzírů. „Odešel jsem z Československa v roce 1983. Kluci za mnou párkrát byli a říkali jsme si, že bychom se jednou chtěli vydat všichni spolu na cestu po Americe. Letos se nám to konečně po mnoha letech podařilo,“ vysvětluje Josef Hezina z Chicaga.

Yellowstonský park má rozlohu skoro 9 tisíc čtverečních kilometrů. Pro názornost – je to území skoro dvakrát tak velké jako třeba celý Moravskoslezský kraj. UNESCO ho zahrnulo do svého seznamu jako chráněnou oblast světového významu, ve které jsou k vidění unikátní geologické jevy, lesy i zvířata.

Nabízí návštěvníkům příležitost k pozorování a studiu přírody jako žádné jiné místo na planetě. Josef Hezina tady byl několikrát a rozděluje park do dvou částí, které spojuje jedna silnice. „Yellowstone je vlastně taková osmička. Ve spodním okruhu je toho nejvíc k vidění, nejvíc gejzírů a také nejvíc turistů,“ popisuje.

Tváří v tvář divoké přírodě

Pro návštěvníky, kteří si raději užijí nádhernou scenérii o samotě – třeba při kempování, je podle něj hlavně severní část. Pro cestovatele ze střední Evropy skrývá Yellowstone mnoho překvapení.

Potkat bizona na silnici není v Yellowstonském národním parku nic neobvyklého

„Na silnici jsme potkali bizona. Byl úžasný, první živý bizon, kterého jsem v životě viděl,“ svěřuje se s jedinečným zážitkem Josef Minarčík z Prahy. „Jsem poprvé v Americe, tak jsem z toho trochu vedle,“ přiznává.

Za zmínku stojí, že americký Kongres vytvořil z téhle jedinečné části Spojených států národní park už v roce 1872. Dávno předtím, než začaly vlády evropských zemí chránit některé oblasti podobným způsobem.


Zvětšit mapu: Yellowstonský národní park

autor: vpo
Spustit audio