Za procházku v Podyjí vám průvodce vystaví účet

9. prosinec 2010

Národní park Podyjí uděluje licence průvodcům. V českých národních parcích je to zatím výjimka. Je to služba komerční, a tedy za peníze. Průvodců vyškolila správa Národního parku Podyjí zatím třináct. Jedním z nich je Martin Študent z Vranova nad Dyjí.

Vysoký mladík se rozhlíží po můstku pro pěší a ukazuje místo, kde obvykle výlet s turisty začíná. Než se dopracoval až sem, musel se přihlásit do kurzu, složit zkoušky a dostat licenci. Teď má za sebou druhou sezónu. „Zatím jsem měl asi třináct vycházek. Je to málo,“ říká Martin.

Průvodcovství v Podyjí zatím zdaleka není na obživu a Martin to bere spíše jako zkušenost. Zájemci jsou většinou Rakušané a cenu za výlet si Martin stanovuje sám. „V tomto jsem úplně samostatná osoba. S parkem mám společného pouze to, že jsem od něj získal certifikát,“ doplňuje.

Martin piluje němčinu a na živobytí si vydělává hned „za čárou“ v rakouské restauraci. Zákazníky do národního parku si shání sám nebo ho doporučuje informační středisko ve Vranově nad Dyjí, respektive Petra Matulová. „Na Vranovsku je asi jediný. Sice jsem od něj už nabídku dostala, ale provést jsem se ještě nenechala,“ říká a s úsměvem souhlasí, že vlastně nabízí zajíce v pytli.

Zajíc v pytli ovšem nespoléhá jen na českou část Národního parku Podyjí, ale zatíná drápky i na rakouské straně. Zatím si připravuje propagaci v němčině. „Hlavně chci navštívit rakouské vedení Thayatal parku, od nichž bych chtěl také získat takový certifikát, jaký mám z české strany,“ uvádí průvodce.

Státní hranice mezi Českem a Rakouskem v NP Podyjí

Z českých zájemců využívají službu průvodců především školy. To byl také jeden z důvodů, proč správa národního parku celý systém vymyslela. Na výklad pro početné výpravy neměla lidi a vzdělaný soukromník to zvládne lépe.


Zobrazit Vranov nad Dyjí a Národní park Podyjí na větší mapě

autor: lsm
Spustit audio