Žijí spolu šest let, v Polsku se však vzít nemohou

15. červen 2011
Zblízka

Homosexuálové to mají v Polsku těžké. Konzervativní politici pod vlivem katolické církve ignorují jejich požadavky. Polským gayům a lesbám jde hlavně o registrované partnerství. V Sejmu leží další návrh zákona, který by nejenom homosexuálům tuto formu svazku umožnil. Politici ale už dopředu hlásí, že pro nic takového ruku nezvednou. A tak se dvě polské lesby vzaly v letadle.

Vstupuji do bytu, kde bydlí Ewa Tomaszewicz a Goszia Rawinska. Obě tvoří v Polsku známý lesbický pár. Zajímá mě jediné. Jak se jim v Polsku žije.

„Pro nás je největším problémem, že nemáme stejná práva jako všichni ostatní. Platíme daně, dodržujeme zákony, ale žádným způsobem nemůžeme zaregistrovat náš svazek,“ stěžuje si Ewa.

„Záleží nám na stejných právech. Nepotřebujeme vynucenou toleranci společnosti. O to nám nejde. To třeba přijde časem,“ říká mi Goszia. Byla vůbec první Polkou, která před šestnácti lety ukázala v televizní show svou tvář a přiznala se veřejně k tomu, že je lesba.

„Nejvtipnější je, že v tom programu jsme byli tři a lidé si zapamatovali jenom mě. Hlavně proto, že jsem bez zábran mluvila o sexu. Dnes bych asi řadu věcí řekla jinak,“ přiznává Goszia a vysvětluje mi, proč je pro ni registrované partnerství tak důležité.

Pochod rovnosti

„Ewa je pro mě nejbližším člověkem. Žijeme spolu šest let, máme společný byt. Pokud by se jedné z nás něco stalo, tak ta druhá o polovinu bytu přijde. Dědila by její rodina a ne já,“ nabízí hned několik důvodů.

„Je spousta takových problémů. Pokud by se jedna z nás například rozhodla mít dítě, tak ta druhá by na něj neměla žádná práva. Nemohla by jít s ním třeba k lékaři. A v Polsku vychovávají homosexuální páry až dvacet tisíc dětí,“ připomíná Ewa.

Polská společnost je prý míň konzervativní než její politici

V Polsku nikdo jejich homosexuální svazek zatím oficiálně nezaregistruje. Přesto se Ewa s Malgorzatou už vzaly. Deset kilometrů nad zemí.

Na svatební párty jim zpívaly letušky letecké společnosti SAS. Polky totiž vyhrály mezinárodní soutěž pro homosexuální páry. Hlavní cenou byl zájezd do Ameriky a svatba na palubě letadla.

„Bylo to úžasné. Už samotná soutěž byla skvělá. Nečekaly jsme, že nás podpoří tolik Poláků. Ukázalo se, kolik lidí nám fandí. Kolik Poláků pochopilo, že se chceme prostě vzít, chtějí nám v tom pomoci. Proto věřím, že polská společnost je míň konzervativní než polští politici,“ dodává Ewa.

Gayové v róbách kněží

Manželský slib přečetl jeden z pilotů letadla a Ewa s Malgorzatou byly svoji – nebo spíše svoje. Pak ale přistály v Polsku a narazily na tvrdou realitu.

Polští politici pro registrované partnerství ruku nezvednou

„Polským politikům, a je jedno, jestli jsou levicoví nebo pravicoví, nejde o to, aby pomáhali lidem. Pro ně je nejdůležitější udržet se za každou cenu u moci. Budou se proto zabývat věcmi, které nejsou kontroverzní a které jim neodlákají voliče. Proto nikdy nepodpoří například registrované partnerství nebo potraty,“ zoufá si Ewa.

A její přítelkyně dodává: „Církev má v Polsku velmi silnou moc, má obrovský vliv na politiky. Pokud katolická církev řekne ne, tak přes to nejede vlak,“ říká Goszia. Proto už poslanci Sejmu dali jasně najevo, že návrh zákona o registrovaném partnerství znovu neprojde.

„Určitě ho tentokrát zase nepodpoří. Věřím ale, že tak během deseti let takový zákon v Polsku mít budeme,“ přeje si Ewa Tomaszewicz.

autor: pev
Spustit audio