Knihovnička Radiožurnálu

23. prosinec 2007
Knihovnička Radiožurnálu

Vánoce, královské Vánoce! Z věčnosti vanouce, nesete světlo a sníh do hodin oslepených ve vrabčím srdéčku světa. Ve vločkách Ježíšek létá. Do zajímavé vánoční nabídky brněnského nakladatelství Host patří i nová sbírka básní Víta Slívy SOUVRAŤ. A tak ještě jedna; jmenuje se Podvečer: Nazí jak dva břehy jednoho rybníka. Hladinu tu a tam protrhne štika, oblohu zář.

Americký spisovatel John Updike (ročník 1932) má mnoho věrných českých čtenářů. Jeho tvorba je zaměřená především na vztah muže a ženy ve společnosti, zasažené civilizací (romány Králíku, utíkej, Kentaur, Čarodějky z Eastwicku, Vesnice a další.) Paseka vydala (v překladu Miroslava Jindry) Updikeův román KRÁLÍK SE VRACÍ - volné pokračování prózy Králíku, utíkej! Je bouřlivé léto roku 1969, hrdinovi knihy je šestatřicet a dlouholetá manželská krize vrcholí...

Další osvědčený prozaik se jmenuje Peter Hoeg a je to Dán; u nás zaujal před deseti lety jeho román Cit slečny Smilly pro sníh (vydalo Argo). Totéž nakladatelství nyní přichází s Hoegovým románem AŽ NADEJDE ČAS - příběhem tří žáků, kteří chodí v Kodani začátkem 70. let do jedné soukromé školy. Je to kniha o strachu a docela malém, jakoby snesitelném teroru, a také o čase; autor svérázně uvažuje nad proměnou tohoto fenoménu v lidských dějinách. Přeložil Robert Novotný.

"Mé vzpomínky na Myslechovice jsou hodně zamlžené. Pro nás děti to byl skoro exotický ráj. Strýc Jan nesměl být rušen ani obtěžován našimi dětskými starostmi, byl záhadný a nepřístupný. Jako dospívající jsme byli s bratrem na svého velkého strýce pyšní, tajemno však zůstávalo,"
píše Alena Čepová-Panenková v knize JAN ČEP ve vzpomínkách své rodiny. Vydal TORST.

"Měl taneční krok, taky psal básničky, dělal krásné fotografie a když ukrojil chleba, setřel drobečky do dlaně a nasypal je ptáčkům. Bylo-li třeba, vyměnil své umělecké sklony za krumpáč a tím si mě získal docela. Jediný zádrhel našeho vztahu byl v tom, že jeho maminka se nedokázala vyrovnat s představou, že jí syna-inženýra bere rozvedená uklízečka, která mu určitě nebude dělat husté polívky a zavařovat dýně."
Indiánský běh, Křepelice a Když milujete muže, tři prózy Terezy Boučkové, vycházejí po třetí. Tentokrát v Odeonu.

Až pojedete na Floridu, nezapomeňte si přibalit průvodce řady Rough Guides (česky vydává Jota); používá je i cestovatel Miloslav Stingl. Tato obsáhlá příručka (s přiloženým DVD) z vás učiní znalce "slunečního státu", jehož pláže a tematické parky rok co rok navštíví na 60 milionů lidí, a v zálivu Tampa Bay s jistotou zamíříte do Berns Steak Housu, kde si dáte skvělý kus masa, grilovaný na dřevě. Za 28,50.

Nakladatelství Dokořán vydalo NEVIDITELNÁ MĚSTA od Itala Calvina (Italo je křestní jméno tohoto italského spisovatele). Václav Cílek o knize řekl:
"Je to povinná četba pro každého, koho kdy napadlo uvažovat o neviditelných městech skrytých za viditelnými ulicemi. Čtěte tuto knihu a pak jděte ven..."

Na shledanou večer ve 20 hodin 50 minut u pořadu Kniha týdne (Jaromír Štětina: S Matyldou v Afghanistánu) se jmény devíti výherců soutěže Knihovničky se těší Jana Klusáková.

S letošním rokem Knihovnička Radiožurnálu končí, dnes už tedy soutěžní otázku nevyhlašuji. V minulé soutěžní otázce jste měli upřesnit, kde byla skála, ke které byl připoután Prométheus. Správná odpověď: na Kavkaze.

Následují jména devíti výherců knižních novinek:
Josef Jagoš, Velké Karlovice;
Ivo Kaplan z Liberce;
Petra Keilová, České Budějovice;
Eva Koplíková, Přerov;
Jaroslav Kučera, Stařec;
Jindřich Mašek, Frýdek-Místek;
Lenka Ranochová, Praha 8;
Ladislav Ševčík, Slavičín;
Jaroslav Vrána z Havlíčkova Brodu.

Na shledanou za týden v neděli před polednem u Knihovničky Radiožurnálu se těší Jana Klusáková.

autor: jak
Spustit audio

Více z pořadu