SOUTĚŽ: Pojďte na Hmyz, předpremiérovou projekci posledního filmu J. Švankmajera

11. únor 2018

Radiožurnál, partner českých filmů, opět zve do kina. Fanouškům rozdává celkem 130 vstupenek a 20 voucherů na projekce filmu Hmyz. O co jde? Divadelní ochotníci na malém městě zkoušejí hru bratří Čapků Ze života hmyzu. Během zkoušky se prolnou jejich životy s osudy postav této divadelní hry. Hmyz je posledním celovečerním filmem světově uznávaného režiséra Jana Švankmajera.

Chcete zajít zadarmo do kina? Poslouchejte od 12. do 15. února Ranní Radiožurnál a mějte připravený počítač, tablet nebo mobil.

Jakmile vás k tomu právě v Ranním Radiožurnálu mezi pátou a devátou ráno moderátor Jiří Chum vyzve, napište na mail vstupenky@rozhlas.cz. V pondělí a úterý rozdáváme 25 nejrychlejším posluchačům po dvou vstupech na předpremiéru v Praze. Ve středu 14. února doplníme výherce o dalších 20 nejrychlejších, každému dáme po dvou vstupech. Ve čtvrtek 15. 2. pak rozdáme deseti nejrychlejším po 2 voucherech do regionů.


Hmyz
Kde? v kině Atlas, Praha
Kdy? 15.2. od 20:00

Hospoda na malém městě. Je zavřeno, židle jsou převráceny na stolech. Na věšáku visí „hmyzí šatičky“: sukénky z krepového papíru, papundeklová motýlí křídla, pestře pomalovaná a černé lesklé krovky brouků. U stolu v koutě místnosti sedí šest místních ochotníků: režisér, Růžena, pan Václav, pan Borovička, ajznboňák Kopřiva a slečna Jitka. Tulák leží doma s ischiasem. Chrobáčice a Kukla ještě nepřišly.


Hra Ze života hmyzu je misantropická hra. Můj scénář jen tuto misantropii prohlubuje, tak jako se prohlubuje podobnost člověka s hmyzem a této civilizace s mraveništěm. Také by se nemělo zapomínat na poselství Kafkovy Proměny.režisér Jan Švankmajer

Během zkoušky se prolnou životy ochotníků s osudy Čapkových postav. Režisér Cvrček umoří pana Václava, milence své ženy. Pan Kopřiva, hrající Parazita sežere slečnu Jitku Larvičku. Panu Borovičkovi se podaří převtělení do chrobáka tak přesvědčivě, že opustí nadobro svoji lidskou podobu. Během zkoušky se rodí i umírá, čas nehraje roli. A to vše se odehrává na pozadí Čapkovy hry, kde se hmyz chová jako lidi a lidé jako hmyz.

O výhře výherce ve stejný den informujeme odpovědí na jejich původní email. Pražští výherci budou zařazeni na guestlist, vouchery do regionů zašleme poštou

autor: jaw
Spustit audio