SOUTĚŽ: Pojďte s námi na film Chlapi nepláčou, soutěžil už na karlovarském festivalu

2. říjen 2017

Radiožurnál, partner českých filmů, opět zve do kina. Fanouškům rozdává celkem 160 vstupenek a voucherů na projekci filmu Chlapi nepláčou. Šlo o jeden z nejvýraznějších snímků letošního MFF Karlovy Vary, oceněný Zvláštní cenou poroty.

Chcete zajít zadarmo do kina? Poslouchejte od 2. do 5. října Ranní Radiožurnál a mějte připravený počítač, tablet nebo mobil.

Jakmile vás k tomu právě v Ranním Radiožurnálu mezi pátou a devátou ráno moderátor Jiří Chum vyzve, napište na mail vstupenky@rozhlas.cz. Dne 2. a 3. října rozdáváme prvním 30 posluchačům po dvou vstupech na promítání v Praze. Dne 4. a 5. října rozdáme prvním 10 posluchačům po dvou voucherech na promítání.


Chlapi nepláčou
Kde? Kino Bio Oko, Praha
Kdy? 4. 10. od 20:30

Film diváky zavádí do prostředí prázdného horského hotelu, kde mimo turistickou sezónu probíhá psychologický experiment s osmi válečnými veterány tzv. jugoslávské války. Rozdílné národnosti a etnika jednotlivých účastníků této placené terapie poskytují místy velmi rozdílné pohledy na interpretaci dějin.

Ať už byli účastníci přímými aktéry nebo pouze svědky válečných zločinů, které v 90. letech zvrásnily společný stát, jejich dozvuky žijí v jejich myslích dál a těžko lze od nich očekávat vzájemné souznění. Slovinský terapeut, který má skupinu na starosti, jen obtížně zvládá nebezpečně třaskavou směs, kterou může okamžitě zažehnout každé slovo vyřknuté bez rozmyslu nebo jen zdánlivě křivý pohled.

„V létě 2010 jsem se přihlásil na tréninkové setkání pořádané jistou mírovou organizací pro válečné veterány z bývalé Jugoslávie. Původně jsem si tam chtěl udělat rešerši ke krátkému dokumentárnímu filmu. Sám jsem byl vojákem v bosenské válce a myslel jsem si, že podobný workshop mi pomůže se do tématu co nejlépe ponořit.

Navíc jsem byl přesvědčený, že už jsem své vlastní zážitky z války nechal dávno za sebou, měl jsem je za uzavřenou kapitolu. Ale ten workshop mě úplně dostal. Seděl jsem tam s lidmi, kteří na sebe doslova pálili jednu ránu za druhou, tedy přesněji my jsme je na sebe navzájem pálili,“ popisuje genezi vzniku filmu jeho režisér Alen Drljević.

Chlapi nepláčou

O opěvované překvapení letošního ročníku MFF KV se postaral režisér Alen Drljević, renomovaný dokumentarista, v oblasti hraného filmu však debutant. Producentkou filmu Chlapi nepláčou je Jasmila Žbanić, českým divákům známá například díky svému filmu Grbavica z roku 2006. Kromě Zvláštní ceny poroty si film Chlapi nepláčou z 52. MFF Karlovy Vary odvezl také cenu Europa Cinemas. V srpnu byl pak za Bosnu a Hercegovinu zvolen letošním kandidátem na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Výherci vstupenek budou zařazeni na seznam hostů případně dostanou voucher poštou.

autor: jaw
Spustit audio