Akupunktura je vhodná téměř pro každého. Léčí i ulevuje, říká Jiří Bílek

3. duben 2014

Čínská medicína, to nejsou žádná exotická kouzla. I to v rozhovoru se Zuzanou Burešovou říká Jiří Bílek, prezident Komory tradiční čínské medicíny. „Čínská medicína je prověřená stovkami generací,“ upozorňuje. „V porovnání s tím, jak málo prověřené jsou postupy západní medicíny, jde o výrazný nepoměr.“

Také máte, v souladu s častým přesvědčením, za to, že tradiční čínská medicína a ta západní jsou v ostrém rozporu? Podle Jiřího Bílka se mýlíte. „Jen se každá z nich na člověka dívá z trochu jiného úhlu pohledu. Proto i na stejný typ problémů nabízí jiný typ odpovědí,“ říká. „Mluvit o konkurenci je proto podle mě nesmysl.“

Čtěte také

Jednou z nejznámějších metod, které čínská medicína využívá, je akupunktura. Vhodná je prý téměř pro každého – s výjimkou těch, kdo trpí nadměrnou krvácivostí nebo kožními problémy. „Nutné však je vždy rozlišit, jestli je akupunktura vhodná jako hlavní léčebná metoda, nebo jako její doplněk,“ upřesňuje Jiří Bílek.

Akupunkturu tak je možné využívat i u tak závažných onemocnění, jako jsou ta nádorová. Pomoci však může třeba i ženám, které trpí bolestivou menstruací, nebo těm, které mají problém s otěhotněním. „Podle jedné studie zvyšuje akupunktura šanci na úspěch při metodách umělého oplodnění až o 38 procent,“ upozorňuje.

Jak citlivě může evropský organismus reagovat na tradiční čínskou medicínu? Proč u nás akupunkturu nehradí pojišťovny, byť už v Hradci Králové vznikla první klinika tradiční čínské medicíny v Česku? A dá se díky akupunktuře i zhubnout?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio