Přemýšlíte o canisterapii? Iva Bajtlerová radí, co vědět a na co si dát pozor

9. duben 2014

Pes, který pomáhá a léčí? Proč ne – přesně tak funguje metoda canisterapie. „Pomáhá nejen při fyzických problémech, ale i v komunikačních a sociálních situacích,“ popisuje v rozhovoru s Vladimírem Krocem klinická logopedka Iva Bajtlerová, jejíž fenka peruánského naháče Agáta letos získala ocenění v anketě Statečné psí srdce.

Canisterapie je označení pro terapeutickou metodu, při níž hraje klíčovou roli speciálně vedený a cvičený pes nebo fena. A jak to vypadá v praxi? „Canisterapie není ‚hraní si s pejskem‘,“ upozorňuje Iva Bajtlerová.

Jednou z častých metod, kterou canisterapie využívá, je například takzvané polohování. „Zahříváním určité části těla dochází nejen k přenosu energie a tepla, ale i dechu. Nahříváme přitom psem, polohování navíc neřídím já, ale fyzioterapeut,“ popisuje.

Čtěte také

Psi dokážou zázraky. Ti, kteří se canisterapii věnují dlouhodobě, dokonce umí na první pohled poznat, co člověka zdravotně trápí! „Nikdo neví, jak je to možné, ale je to tak,“ potvrzuje Iva Bajtlerová.

Canisterapie je hitem posledních let, stala se skutečnou módou. „Bohužel,“ dodává k tomu trochu překvapivě Iva Bajtlerová. „Spousta organizací dnes pořádá zkoušky – jak se však můžete stát dobrým terapeutem, když v pátek přijedete, v sobotu uděláte rádoby zkoušky a odjedete jako hotový terapeut?“

Jak tedy poznat dobrého canisterapeuta? A jak dokáže pes „rozpovídat“ dítě, které mluvit odmítá? I na to se Vladimír Kroc svého hosta zeptal.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio