České staromilské výtvarno má ve světě pořád ještě zvuk, myslí si režisérka a animátorka Maria Procházková

2. květen 2014

Animovaný film už dávno není určen jen dětským divákům. A pokud byste i přesto měli dojem, že vám animované snímky nemají co nabídnout, nechte se vyvést z omylu třeba na Mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifilm 2014, který začíná v pondělí 6. května v Třeboni. Program je víc než nabitý.

Festival nabídne mezinárodní soutěž celovečerních, krátkých i studentských filmů. Celovečerní snímky jsou rozděleny dokonce do dvou sekcí – první je zaměřena na dospělého a druhá na dětského diváka.

Českou tvorbu budou reprezentovat filmy Husité Pavla Koutského a Čtyřlístek Michala Žabky.

„Letos je v soutěži také snímek Zvedá se vítr japonského režiséra Haja Mijazakiho, držitele Oscara z roku 2001 za film Cesta do fantazie,“ láká diváky režisérka a autorka letošní festivalové znělky Maria Procházková.

<iframe width="640" height="360" src="//www.youtube.com/embed/2yBZia7ib8o" frameborder="0" allowfullscreen>znělka festivalu Anifilm 2014</iframe>

V porotě letos zasedne deset lidí, za Českou republiku František Váša a Kristýna Dufková. Na české zástupce se ale podle slov Marie Procházkové můžeme těšit i ve vedlejších soutěžních kategoriích.

„V soutěži krátkých filmů se objeví nový film Jaromíra Plachého Chrrrrrrrrrrrrrrr a bude tam také nový film Jiřího Bárty Sněžná žena z japonsko-české koprodukce, a prý je to trošku horor,“ zve Maria Procházková ke zhlédnutí snímků, na něž je sama zvědavá.

Projekce v Třeboni pod širým nebem mají neopakovatelné kouzlo, festival navíc nabídne i workshopy a loutkové divadélko pro děti v zámeckém parku. „Na několika stanovištích budou už tradičně připraveny dílničky pro děti, aby si vyzkoušely, jak animovaný film vlastně vzniká,“ přibližuje animátorka.

Co je totální animace nebo jaké překvapení pro návštěvníky festivalu Anifilm letos organizátoři připravili? A jak vzniká animovaný cyklus Děti kreslí písničky? Nejen to prozradila Maria Procházková v rozhovoru se Zuzanou Burešovou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.