Jste mladí? Pojďte pomáhat! vyzývá zakladatelka projektu na podporu dárcovství kostní dřeně

6. květen 2014

Registr dárců kostní dřeně bude muset kvůli věku vyřadit až šest tisíc dárců. Kde najít nové? Právě o to se snaží studentská kampaň Květen, měsíc dárců kostní dřeně. „Budu ráda za každého, kdo se zapíše do registru. Pokud zachráníme alespoň jeden život, má to smysl,“ říká zakladatelka projektu Michaela Černá. A koordinátorka registru Gabriela Hošková dodává: „Potřebujeme zejména mladou generaci.“

Pokud se chcete stát dárci kostní dřeně, musíte se nejprve zapsat do registru. Jde jen o vyplnění krátkého dotazníku a odebrání vzorku. „Mnoho lidí o dárcovství už přemýšlelo, stačí se jen rozhoupat. Jiní hned couvli. Bojí se jehel a mají obavu, že jim odebereme kostní dřeň hned při vstupu. Takové předsudky se snažíme kampaní vyvrátit,“ popisuje reakce oslovených Michaela Černá.

Ale proč se v kampani jedná zejména o studentskou aktivitu? „Jednou z podmínek pro vstup do registru je věk 18 až 35 let. Pokud je pacientovi nalezen dárce, ošetřující lékaři vždy raději sáhnou po mladším dárci,“ vysvětluje Gabriela Hošková, koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk v pražském IKEMu.

Registr v následujících letech bude muset kvůli věku vyřadit až šest tisíc dárců. „Spoléháme hlavně studentskou iniciativu, že databázi doplníme a budeme mít z čeho vybírat,“ vysvětluje Hošková.

Kampaň nespoléhá pouze na letáky a plakáty, nejdůležitější je aktivní část týmu. „Za včerejší odpoledne se nám podařilo oslovit 40 mladých lidí, kteří se objednali na vyšetření,“ říká Michaela Černá, která se svým týmem oslovuje studenty v Praze. „Budeme rádi, pokud se podobné projekty objeví i v dalších městech,“ dodává s tím, že podobná akce se koná také na Technické univerzitě v Liberci.

Jaké jsou podmínky pro vstup do registru dárců kostní dřeně? Jaké jsou způsoby odběru krvetvorných buněk? A je takový zákrok bolestivý?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: prh
Spustit audio