Jak se v Česku žije ženám s dětmi? Nemají možnost pracovat, popisuje Ondřej Nývlt

7. květen 2014

Nová studie popisuje perspektivy mladé generace co se týče založení rodiny. Jaké má vyhlídky? Podle Ondřeje Nývlta z Českého statistického úřadu bychom měli zapomenout na standardní model, kdy mladí vydělávají poměrně dost peněz a brzy zakládají rodiny. „To už platit nebude,“ myslí si.

Mladí zůstávají déle u rodičů. Vyrůstá nám generace mamánků? „V Itálii nebo Španělsku odcházejí děti z rodičovské domácnosti po 30. roce,“ připomíná Ondřej Nývlt s tím, že u nás není situace tak alarmující. „Souvisí to s prodlouženou dobu studia. Když nemám příjem, není důvod zakládat domácnost,“ míní.

Čtěte také

Česko má navíc více vysokoškolsky vzdělaných žen než mužů. „Když studentka ukončí školu, snaží se najít práci. Běžné pak je, že ženy s dětmi zůstávají dlouho doma, což je na severu a západě Evropy méně časté,“ popisuje Ondřej Nývlt s tím, že v Česku máme velkou skupinu žen s nevyužitým potenciálem.

„Mají vysokou kvalifikaci, ale své vzdělání nemůžou uplatnit,“ potvrzuje. Chybí totiž mateřské školy nebo firemní školky, a střídání rodičů u dětí. „Ženy by rády pracovaly, ale nemají možnost sehnat organizovanou péči o děti,“ zdůrazňuje Ondřej Nývlt.

Jak se změnila situace mladých oproti stavu před rokem 1989? V kolika letech mívají ženy v Česku první dítě? A jak se postupem času mění péče o děti? A skutečně je každé druhé dítě nemanželské?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: šše
Spustit audio