Genům neporučíš? Dermatoložka radí, jak správně pečovat o pleť

13. květen 2014

Máte pocit, že jste v boji za krásnou a zdravou pokožku vyzkoušeli snad už všechno – a marně? Možná je čas zamířit do dermatologické poradny. Alespoň to radí dermatoložka Karolína Kykalová v rozhovoru se Zuzanou Burešovou. „Je to lepší než neustále zkoušet nové a nové kosmetické přípravky,“ říká.

Jak efektivně pečovat o svou pleť? Zkuste začít takříkajíc od konce – na samém sklonku dne, před odchodem do postele. „Muži by měli chodit spát s čistou pokožkou, případně lehce pěstěnou. Ženy by neměly zapomenout na odstranění make-upu a nanesení krému, který si kůže žádá,“ radí Karolína Kykalová. A zapomínat bychom samozřejmě neměli ani na vydatný spánek.

Čtěte také

Péče však není vše. Svou roli v tom, jak zdravou a krásnou máme kůži, hrají i geny. V této souvislosti se tak často mluví o takzvaném genu krásy. „Každý z nás má jiné vrozené dispozice k množství kolagenních vláken a mezibuněčné hmoty, které způsobují pevnost a sílu kůže, tedy hlavní atributy mládí,“ upozorňuje.

A svou roli – především u žen – hrají i hormony. „Dermatologové hovoří o takzvaném hormonálním stárnutí kůže. Při snižování ženského hormonu estrogenu začne výrazně ubývat mezibuněčné hmoty, ženská kůže pak ochabuje. Týká se to žen v době přechodu. Hormony kromě toho ovlivňují i mazové žlázky, tedy akné,“ popisuje Karolína Kykalová.

Jak tedy omladit svou pleť? Co funguje a na co raději zapomenout? Proč je módním hitem posledních let aplikace vlastní krevní plazmy? A proč lze úspěšně odstranit tetování?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio