Babičku zavlekli do koncentračního tábora, popisuje starostka Lidic

12. červen 2014

I po 72 letech vzpomínáme na vyhlazení Lidic, ke kterému došlo za druhé světové války. Výročí tragédie jsme si připomněli 10. června 2014. „Lidé se stále zajímají o to, co se v Lidicích stalo,“ tvrdí Veronika Kellerová, starostka této obce. Právě ona byla hodinu před půlnocí hostem Zuzany Burešové.

Veronika Kellerová žije v Lidicích od dětství, byť se sedmiletou přestávkou, kterou strávila v Praze. „Moje rodina pochází z původních Lidic. Babička byla jednou z lidických žen, byla zavlečena do koncentračního tábora Ravensbrück. Její maminka, tatínek a bratr zahynuli a už se z koncentračního tábora nevrátili,“ popisuje.

Když došlo k tragédii, bylo babičce Veroniky Kellerové 27 let. „Za tři roky se z Ravensbrücku vrátila a pak se vdala. Netýkalo se jí proto odebrání dětí,“ podotýká.

Její babička však o lidických událostech příliš nemluvila. „Byla jsem velmi všetečná až drzá, a tak jsem se hodně vyptávala. Když mi bylo 14 let, babička vzpomínala, ale bylo to pro ni velmi těžké,“ nastiňuje Veronika Kellerová.

Poslechněte si celý rozhovor.

autor: šše
Spustit audio