Jakub Špalek láká do divadla: Rozmarné léto v Celetné a Kašpar na Kašperku

16. červenec 2014

Jsou snad takzvané „divadelní prázdniny“ pověra? Ředitel pražského Divadla v Celetné a zároveň umělecký šéf spolku Kašpar Jakub Špalek potvrzuje, že na tom zřejmě něco bude… „Divadelní prázdniny bývají proto, aby divadelníci stihli své další divadelní projekty. Kromě toho se hodně natáčí,“ říká v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

Zrovna Divadlo v Celetné žádné divadelní prázdniny nemá. Hrát o prázdninách se očividně vyplatí – lidé za dobrým představením rádi přijdou i v létě. „Jsme soukromé divadlo, které hraje v centru Prahy. Byl podle nás hřích zaplatit si nájem – a pak dva měsíce nic nedělat,“ vysvětluje Jakub Špalek.

Dlouho pak hledali představení, pro které by byla typická letní dramaturgie a letní specifikum – až našli Rozmarné léto. „Speciál Rozmarné léto v Celetné uvádíme už sedmý osmý rok,“ upřesňuje. „Naplno při něm využíváme toho, že je léto a že jsou jiní i diváci.“


Divadelní soubor Kašpar kromě toho přes léto připravuje i nejrůznější představení pod širým nebem. Jedním z nich jsou představení na hradě Kašperk, kde soubor hraje od 5. do 10. srpna vždy od 21 hodin.

„Letní speciály se nemusí denně stavět a bourat, mohli jsme proto jít do extrémní scény, kdy je na jevišti 3,5 tuny vody!“ upozorňuje. „Všude jsou navíc napnutá lana pro provazochodce, všechno je opravdu pracné a drahé.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

Jakub Špalek a Jitka Nerudová v inscenaci Rozmarné léto
autor: als
Spustit audio