Afrika dává, ale i bere, říká cestovatel Hynek Adámek

22. červenec 2014

Cestovatel, geograf, kartograf, průvodce a publicista Hynek Adámek vyhledává v cizích zemích to, co jinde nenachází. „Rád jezdím na místa, kde se něco děje,“ říká muž, který na svých cestách rád vyhledává silné příběhy.

První kniha, kterou publikoval, byla Živá Afrika o stejnojmenné expedici z roku 1994. Nejde o žádný klasický cestopis ani cestovní deník, kniha má totiž i téměř půlstoletý časový přesah…

Pomohla mu mladická drzost

„Tvoří ji úryvky z cestopisu pana Hanzelky a Zikmunda, které připomínají, jak oni dva viděli Afriku v roce 1994. Kromě toho ji tvoří i naše zážitky, které pocházejí z roku 1994,“ popisuje Hynek Adámek. „Jde o další informaci pro čtenáře, kterou si však musí rozbalit jako bonbonek.“

Čtěte také

Ke spolupráci s legendárními cestovateli Miroslavem Zikmundem a Jiřím Hanzelkou se dostal, jak shrnuje, vlastně díky své tehdejší mladické drzosti zelenáče. „Vrátil jsem se z Afriky, přišel za oběma pány se svým nápadem na společnou knihu – a oni, zcela nad věcí, souhlasili,“ vzpomíná Hynek Adámek.

Expedice Živá Afrika, díky které vznikla zmiňovaná stejnojmenná knížka, se uskutečnila už v roce 1994. „Přes Maroko a Alžírsko jsme tehdy vyrazili do centrální části Afriky. Vraceli jsme se přes Tanzanii, Etiopii a Keňu,“ popisuje, kudy jejich tehdejší cesta vedla.

Afrika dává i bere

„Když člověk poprvé vyjede do neznáma, buď začne danou zemi nenávidět – nebo si ji zamiluje. Mně se stalo to druhé,“ říká Hynek Adámek. „Z mé lásky k Africe se nakonec stalo dlouhé přátelství.“


Afrika není jediným místem, kam se Hynek Adámek jako cestovatel podíval. Během letní antarktické sezóny 2004–2005 byl v týmu, který na ostrově Jamese Rose vybudoval první českou vědeckou základnu v Antarktidě – stanici Johanna Gregora Mendela. Zážitky zúročil v knize Češi v Antarktidě. Kromě toho je také autorem cestopisné knihy Island. Soulad protikladů.

Díky Africe si prý před 20 lety uvědomil, jak moc dobře se u nás máme. „Například do Rwandy jsme tenkrát dorazili těsně po skončení občanské války,“ upozorňuje.

Afrika mu však nejen dala, ale i vzala… „Přišel jsem kvůli Africe o dva kamarády, kteří v září 1994 tragicky zahynuli při pokusu přeletět Kilimandžáro na motorovém rogalu. Byla to syrová realita – těžko se popisuje, dokonce i dnes, po 20 letech.“

autor: als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.