Velká láska i velké ambice. Na životním příběhu Karla Kramáře by si dnes bulvár smlsnul

6. srpen 2014

Za vším hledej ženu? I tak se dnes historici mohou dívat na osobnost Karla Kramáře, teda na prvního ministerského předsedu první republiky a muže, který vzdoroval samotnému Masarykovi…

Když si Karel Kramář za ženu svého života vyvolil vdanou Rusku se čtyřmi dětmi, zadělal si na společenský skandál. „Náhoda tomu chtěla, že v moskevském salónu zahlédl hostitelku, která ho okouzlila na první pohled. Mezi Kramářem a Naděždou okamžitě přeskočila jiskra,“ popisuje historička Miroslava Burianová v rozhovoru se Zuzanou Burešovou.

Oběma milencům se dlouho dařilo svůj vztah skrývat, a to i před Naděždiným zákonným manželem. Ten dokonce, nic netuše, Karla Kramáře pozval na své rodinné sídlo na Krymu. Tam se Kramář a Naděžda poprvé políbili.


V době první republiky byl Kramář sice předsedou národních demokratů, ale faktickou moc v ní měli jiní. Kramář zastával konzervativní a nacionalistické názory. Byl zastáncem národního, nikoliv národnostního státu, a vedl – jako jeden z kritiků takzvaného Hradu – řadu ideových i osobních sporů (kupříkladu o zásluhy domácího a zahraničního odboje) s Benešem i Masarykem. Po vzniku nacionalistického Národního sjednocení se stal jeho předsedou.

„O několik měsíců později zajistil Kramář Naděždě, která byla vážně nemocná, gynekologickou operaci ve Vídni u svého přítele a vynikajícího chirurga. Manželé Abrikosovi přijeli do Vídně, Naděžda se zotavila ve Svatém Mořici a na Riviéře – a ze Svatého Mořice už ubohý Alexej Abrikos odjížděl do Moskvy bez své ženy, která se rozhodla zůstat s Kramářem.“

Naděžda tlačila svého muže kupředu

Prvním, komu se Karel Kramář se svou životní láskou svěřil – a to po docela dlouhé době po seznámení s Naděždou – byl jeho tehdejší přítel Tomáš Garrigue Masaryk. O to paradoxněji vyznívá to, že to byla pravděpodobně právě Naděžda, která negativně eskalovala vztah mezi těmito velkými politiky a někdejšími přáteli.

„Kramář i Masaryk měli snahu být usmíření – a koneckonců se o to snažily i další osobnosti – velkou překážku v tom ale představovala Naděžda. Tak už to se ženami někdy chodí. Vždyť po válce byla ‚problematickou‘ ženou vedle Masaryka Alice, což se však, nutno říct, později změnilo,“ říká Miroslava Burianová.

Logo

Naděžda byla zkrátka žena, které velmi záleželo na postavení jejího manžela. „Na jednu stranu tvrdila, že politika ničí jejímu muži život, na stranu druhou jí velice záleželo na tom, aby byl významnou osobností,“ upozorňuje historička.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio