Česko je světovou velmocí na poli minipivovarů, říká Stanislav Bernard

12. srpen 2014

V pivovarnictví začínal v roce 1991, kdy společně s přáteli zprivatizovali pivovar v Humpolci. A co tenkrát věděl o pivu? „Chutnalo mi,“ směje se v rozhovoru s Vladimírem Krocem Stanislav Bernard, muž, který mimo jiné získal ocenění jako pivovarská osobnost století.

Dnes už podniká 23 let – a prvních 17 let přitom podnikal bez zisku. „Už od začátku jsem však věděl, co chci: vařit to nejlepší pivo a vytvořit obdivovanou a uznávanou značku,“ popisuje. „A od začátku jsem měl pocit, že jdeme správným směrem.“

Kromě jiného stál u zrodu Českého svazu malých nezávislých pivovarů. Jaká je podle něj dnes situace na poli právě malých pivovarů?

„Podmínky jsou dnes úplně jiné, než byly v roce 1991, přesto je tu jeden malý pivovar, který vznikl relativně nedávno. Jde o pivovar v Chotěboři. Vznikl v době, kdy konkurence byla úplně jiná než po revoluci, a přesto je úspěšný! Prorazit je tedy sice těžké, ale nikoli nemožné,“ domnívá se.

pivo

Česká pivní kultura se mění

Pivo podle něj patří k lidské civilizaci už několik tisíc let. „Samozřejmě, jde o alkohol, ale pokud se užívá rozumným způsobem, může jít podle oficiálních lékařských studií dokonce i o prospěšný nápoj,“ říká Stanislav Bernard.

Česká pivní kultura se podle něj během posledních 20 let razantně změnila. „Od jednoduché desítky a dvanáctky jsme se dostali ke spoustě druhům piva. Pivní kultura se skutečně zlepšila. Pivo se nabízí v kvalitních sklenicích, dobře vychlazené a z vyčištěných trubek,“ popisuje.

Čtěte také

I díky Českému svazu malých nezávislých pivovarů, jehož vznik inicioval, se dnes podle Stanislava Bernarda v kategorii minipivovarů stalo Česko světovou velmocí. „Na trhu jich dnes je 230, což je v přepočtu na obyvatele víc než kupříkladu v Bavorsku!“ upozorňuje.


V prodeji nyní je autobiografická kniha Stanislava Bernarda s názvem Tvrdohlavý muž.

„Neustále navíc vznikají nové a nové druhy piva. Tradiční pojetí piva se podle mě bude měnit,“ dodává.

Metanolová kauza poškodila i pivovary

Vážným konkurentem je dnes pro pivo víno. „České a moravské víno zaznamenalo po revoluci obrovský nárůst kvality,“ soudí Stanislav Bernard. „Pivo a víno si dnes určitě konkurují.“

Čtěte také

České pivovarníky mimo jiné poškodila i nedávná metanolová kauza. „Původně se mělo za to, že lidé omezí pití tvrdého alkoholu a začnou víc pít pivo, ukázalo se však, že lidé začali chodit míň do restaurací,“ popisuje pivovarník.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio