Základ naší společnosti vznikl už před dlouhými staletími, upozorňuje archeoložka

1. září 2014

Indiana Jones nebo Lara Croft. Je práce archeologa opravdu tak zajímavá a dobrodružná, jak se zdá z filmů a počítačových her? „Když se vám do ruky dostanou vzácné předměty, o kterých jste dosud jen četli, je to úchvatné!“ říká v rozhovoru se Zuzanou Burešovou archeoložka Veronika Mikešová z Národního muzea.

Pokud se dnešní děti zajímají o historii, je to obvykle především moderní doba, která „táhne“. Starší období, jako jsou třeba pravěk nebo středověk, se už takové oblibě netěší. A podle Veroniky Mikešové je to škoda.

„Právě ve starších obdobích vznikl základ naší společnosti,“ upozorňuje na málo uvědomovaný fakt. „Ať už jde o společenskou strukturu, nebo objevy, které dodnes využíváme. Vezměte si takové dojení. Lidé si myslí, že to, že kráva dává mléko, je automatické, tak to však není! První doklady o dojení pocházejí až z pozdní doby kamenné.“

Čtěte také

Aby si dnešní děti našly k historii, potažmo i k archeologii cestu, připravilo Národní muzeum už v roce 2012 projekt Archeologie na dosah. „Připravujeme vzdělávací programy pro školy, například Za tajemstvím archeologie, který lektoruji přímo já,“ říká Veronika Mikešová. „Děti si vyzkoušejí roli archeologa, dozvědí se, jak archeologové pracují, a mohou si osahat kosti.“

Vzácné exponáty k vidění i na internetu

Národní muzeum v současnosti v archeologické sbírce uchovává několik desítek tisíc předmětů. „Vybrané exponáty se dají prohlédnout na internetu na stránce eSbirky.cz,“ radí archeoložka.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio