Proč studovat v Austrálii? Lidé se na vás usmívají, služby vám usnadňují život, říká honorární konzul

11. září 2014

„Když člověk do Austrálie zavítá poprvé, tak hned výborně zapadne, svítí tam sluníčko, lidem se zvedají koutky nahoru a mají dobrou náladu,“ říká honorární konzul Australského svazu v Česku Petr Vodvářka. A to je také jeden z důvodu, proč v Austrálii studuje asi dva a půl tisíce českých studentů. Které obory jsou pro ně nejatraktivnější? Nejen na to odpovídal v rozhovoru s Vladimírem Krocem.

V Austrálii je celkem 39 univerzit, pět z nich figurují v první stovce nejlepších univerzit světa. „Australská vláda se zaručila, že pro studenty poskytne určitou kvalitu,“ vysvětluje s tím, že tento přístup platí celoplošně – nezáleží na tom, na jaké instituci a v jaké části člověk studuje.


Studentské vízum, které je delší než tři měsíce, umožňuje studentům žádat o práci při studiu, konkrétně dvacet hodin týdně. To bohatě stačí pro pokrytí nákladů. Někteří studenti si zaplatí prodloužení víza přímo v Austrálii.

Mnoho českých studentů vyhledává v Austrálii kurzy angličtiny, které jsou flexibilní a úzce zaměřené, ale také obory, které nabízejí teoretické a praktické vzdělání a jsou podobné našim odborným školám.

„Čeští studenti na australských univerzitách podle statistik vyhledávají nejvíce právo, byznys obory, ekologii a překvapivě studium asijských kultur,“ říká s tím, že čeští studenti jsou podle něj v Austrálii uznávaní a mají dobrou šanci získat stipendium.

A jaký je zájem o australské trhy ze strany českých podnikatelů? „Z Austrálie vymizela vlastní výroba, je to země, která je na importu hodně závislá,“ upozorňuje s tím, že překvapující je zájem Čechů, kteří chtějí v zemi investovat.

Jak je těžké získat na australské univezitě stipendium? Jak bezpečné je cestování po Austrálii? A mohou čeští exportéři v zemi nalézt alternativní trhy? Poslechněte si Večerního Hosta Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: vlk
Spustit audio