Přežijí lesní školky zákon o dětských skupinách? Věřím, že poslance přesvědčíme, doufá Tereza Valkounová

15. září 2014

Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení. Taková je filozofie lesních mateřských školek. Zásadní rozdíl mezi klasickou mateřskou školkou, jakou všichni známe, a tou lesní je právě pobyt dětí v přírodě. „Základem lesních školek je být venku – celoročně a za každého počasí,“ říká předsedkyně Asociace lesních mateřských škol PhDr. Tereza Valkounová.

Lesní mateřská školka funguje na principu výuky dětí v přírodě. Učitelky jdou s dětmi do nějakého srubu nebo jurty. Tam pak probíhá výuka. Stravu si pro děti zpravidla nechají na místo dovážet.

Čtěte také

A samozřejmě mají v lesních školkách pořešeny i záchody, používají takzvané kompostové separační záchody, tedy takové, které nepotřebují připojení do kanalizace. „Používají to běžně v severských zemích. Je to ekologické, a přesto nepoznáte, že nejste na klasickém záchodě,“ vysvětluje Tereza Valkounová.


Asociace lesních mateřských škol v současnosti sdružuje kolem lesních 120 školek.

Lesní školky, které v dnešní době využívá zhruba 3000 dětí, podle Terezy Valkounové v současné chvíli bojují o život. „Do sněmovny přišel zákon o dětských skupinách. Ten ukládá, že všichni, kdo pravidelně pečují o děti, by měli mít povinnost stát se právě dětskou skupinou. A to znamená pobyt v interiéru a mít takový interiér, který to umožňuje. To by byl konec lesních mateřských školek,“ obává se Tereza Valkounová.

Společně s řadou dalších organizací, jako jsou například skauti, se právě asociaci lesních školek podařilo přesvědčit senátory, aby návrh vrátili zpět do sněmovny. Možná i hlasující poslance by mohlo zajímat, jak se dětem daří v lesních školkách a co dětem přinášejí do života učebny pod širým nebem. Právě o tom byl také rozhovor Zuzany Burešové s Terezou Valkounovou.

Lesní školka v Berlíně. Ani po několika hodinách venku nejsou děti unavené, naopak z nich energie přímo číší
autor: mjp
Spustit audio