Tahle Francouzka osvobodila ženy z korzetů. Oblečení navržené Coco Chanel nosíte možná i vy

16. únor 2015

Řada žen nosí oděvy původně navržené výtvarnicí Coco Chanel a často to ani netuší, například malé černé, jednoduše střižený černý kostým nebo jakkoliv dlouhý perlový náhrdelník. Coco Chanel dokázala vycítit potřeby trhu, potvrzuje unikátnost této módní ikony Stanislava Moravcová.

Na český knižní trh vstupuje nová biografie nazvaná Coco Chanel. Pohled zblízka. Ta je podle odborné redaktorky této publikace Stanislavy Moravcové ke Coco velmi přívětivá. Popisuje ji jako švadlenu a módní výtvarnici, která odhodila velké zdobné prvky a volány nebo sešněrované korzety. Dokonce se nechala ostříhat, což bylo v té době nevídané.

Čtěte také

„Známá výtvarnice ráda tvrdila, že přezdívku Coco dostala od svého otce. A je to tak možné. Otec ji totiž naposledy viděl v 11 let,“ přibližuje Stanislava Moravcová. Právě v té době její matka zemřela a otec děti odložil do sirotčince, ze kterého Coco odešla v 18 letech.

Coco Chanel měla i svou odvrácenou tvář. Během druhé světové války se totiž zapletla s nacistickým špiónem baronem von Dincklagem, což jí Francouzi často vyčítali.


Móda zmizí, styl zůstane, tvrdila Coco Chanel. Její styl přetrval dodnes.
Například takzvané malé černé šaty, které vycházejí z jednoduché košilové linie. Do historie módy se zapsal také parfém Chanel No. 5 nebo kostým z krátkého saka a sukně po kolena.

„Je pravda, že tehdy nebyl benzín a ona ho měla,“ uznává Stanislava Moravcová, která připomíná, že se Coco po válce odstěhovala do Švýcarska. „Nikdo jí nedokázal, že ona sama byla německá agentka. A i když některé důkazy existují, nejsou přesvědčivé,“ dodává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio