Dvě odvážné české reportérky míří do Sýrie a Iráku. „Věříme, že naše cesta pomůže dobré věci,“ říkají

17. duben 2015

Jak žijí lidé, kterým válečný konflikt vzal domov, rodinu i naději? To jedou do válkou zmítané Sýrie a Iráku zjišťovat zkušené reportérky Lenka Klicperová a Jarmila Štuková. Ze své cesty budou pravidelně posílat fotografie i osobní postřehy a reportáže. „Chceme veřejnosti zajistit přísun informací o tom, co válka pro Irák a Sýrii znamená,“ shrnují.

Proč tam jedou? Zbláznily se snad? Takové myšlenky asi běží hlavou nejednomu člověku, který se dozví, kam mají Jarmila s Lenkou namířeno. „Chápeme to, na druhou stranu – nejedeme tam poprvé,“ zdůrazňuje Lenka Klicperová.

„Zajímá nás, co válka dělá s lidskými osudy. Zajímají nás konkrétní lidé a jejich příběhy, právě na nich chceme představit dění, které v současnosti ovlivňují především boje s Islámským státem,“ shrnuje Lenka Klicperová.

Všechny fotky a reportáže, které Jarmila a Lenka na své cestě pořídí, najdete přímo na webu Českého rozhlasu, který je hlavním mediálním partnerem jejich cesty. Všechny najdete přímo na stránce ArchaPomoci.cz.

Největší humanitární katastrofa posledních desetiletí

Syrský konflikt vyvolal největší humanitární katastrofu od dob 2. světové války. Čísla jsou zdrcující. „Uprchlíků je zhruba okolo čtyř milionů!“ říká Lenka Klicperová. „V samotné Sýrii je dalších 12 milionů lidí, kteří byli nuceni se přestěhovat, k pěti milionům z nich se nedostane žádná pomoc. Žijí totiž v oblasti, kde je situace kritická a kde nepůsobí žádné humanitární organizace.“

Na kritickou situaci má upozornit právě jejich cesta. Na projektu Archa pomoci s nimi spolupracuje i Charita ČR, která vyhlásila sbírku na pomoc lidem postiženým válkou v Sýrii a Iráku. Zapojit se může každý – ať už převodem na účet, nebo zasláním DMS. Všechny informace najdete přímo na stránce ArchaPomoci.cz.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.