Přibývá žen s rakovinou plic. A důvodem je kuřáctví, popisuje Libor Havel

11. květen 2016

Začněme smutnou statistikou: 80 % pacientů s rakovinou plic umírá do pěti let od stanovení diagnózy. Přitom je prokázáno, že u dvou třetin z nich může za vznik nádoru kouření. Ale situace se pozvolna mění.

Typickým pacientem s rakovinou plic byl dlouhá léta muž vyššího věku, celoživotní kuřák. Jenže právě na tuto skupinu zřejmě zabraly protikuřácké kampaně. „Eliminace kuřáctví vede k tomu, že plicní rakovina u mužů klesá,“ dokládá Libor Havel z Pneumologické kliniky 1. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Problémem se tak spíš stává nárůst plicního karcinomu u žen. „To se vysvětluje tím, že kuřáctví jako návyk je u žen čím dál častější,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou. Objevují se však ještě nové typy pacientek – mladší nekuřačky. „Nádorové bujení je v tomto případě zahaleno tajemstvím. Podezříváme ale genetiku,“ shrnuje Libor Havel.

Mění se i léčba, jak připomíná. Byť klasické způsoby mají v medicíně pořád své místo, do hry vstupují i biologické způsoby léčby. „Jde o metody, které pracují na ovlivňování genetických defektů, dokáží ovlivnit tvorbu cév v nově vzniklém nádoru. A pak také metody, které se soustředí na imunitní systém nemocného, na posílení imunitní reakce,“ vysvětluje Libor Havel.

Biologickou léčbu označují pacientky Libora Havla za zázrak. Se dvěma z nich se spojila moderátorka Zuzana Burešová a ptala se jich nejen na uzdravování, ale také na současný život.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: šše , zbu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.