20 základních etických dilemat dnešní doby. Mrhání potravinami, konzumace masa...

26. leden 2016

Na pulty českých knihkupectví se dostává zajímavá kniha doslova nabitá etickými podněty dnešního světa. Dílo německého evangelického teologa Wolfganga Hubera Etika – základní otázky života je přístupné širšímu okruhu čtenářů a není nijak přetěžováno různými citáty.

„Kniha je psaná srozumitelným způsobem se snahou přiblížit otázky tak, aby je i člověk bez základního teologického nebo etického vzdělání dokázal přijmout a rozumět jim,“ přibližuje historik, teolog a bohemista Filip Outrata, který na knize pracoval jako zodpovědný redaktor.

Publikace obsahuje celkem 20 témat, počínaje otázkami spojenými s narozením, početím, přerušení těhotenství až po umírání a smrt. Mezi tím se ale nachází celá řada sfér lidského života – vzdělání, práce, ekonomika, životní prostředí a média.

Například v kapitole o rodině vysvětluje pojetí rodiny z univerzálního pohledu – každý člověk má rodinu, i ten který žije sám, otázku tedy nelze redukovat na pouze na rodiče a jejich děti.

Čtěte také

S problémem chudoby ve světě pak úzce souvisí otázka mrhání potravinami. Autor mluví například o problematice konzumace masa jednak z hlediska zacházení se zvířaty – vždyť i ta mají svá práva – ale také z ekonomického pohledu. Krmivo spotřebované pro zvířata by nasytilo mnohem více lidí.

Soužití lidí s různým náboženským vyznáním není snadné

Citlivou otázkou je rovněž postavení žen, které nesou hlavní tíži chudoby – vykonávají na 60 % neplacené práce na světě a tvoří 70 % lidí, kteří trpí hladem.


Německý evangelický teolog Wolfgang Huber napsal desítky publikací na téma etiky, lidských práv, vztahu křesťanství a práva a ekonomiky. Je také spoluvydavatelem díla Dietricha Bonhoeffera, jednoho z klíčových německých teologických evangelických myslitelů

V pojetí svobody a spravedlnosti vychází evangelický teolog ze základního bodu odpovědné svobody – svoboda člověka je jeho vlastním úkolem a zodpovědností, zároveň je nesen boží pomocí a milostí, nezáleží tedy pouze na něm.

Wolfgang Huber v diskuzích v Německu nesouhlasil s tím, aby se příliš snadno škrtalo v rozdílech mezi náboženstvími, lidé by neměli žít v iluzích o tom, že soužití lidí s různými představami o tom, co je správně, je snadné. „Etika je pro Hubera především řešení konfliktů,“ připomíná Filip Outrata.

Ovládají nás hromadné sdělovací prostředky?

Autor knihy strávil dva roky na Facebooku, až ho odradilo zavedení Timeline, které každé sdělení uchovává natrvalo, což mimo jiné znamená, že zpětné korektury jsou vyloučené. Hromadné sdělovací prostředky se proměňují ruku v ruce s internetem, klasická novinářská etika je překonaná a má své vlastní parametry.

„Etika médií není jenom klasická novinářská etika, ale také způsob užívání médií, jak se bránit svodům, které média přinášejí,“ přibližuje myšlenky Wolfganga Hubera.

autoři: vlk , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.