36 % dospělých čte elektronické knihy. Těch papírových se ale nezbavujeme, říká ředitel Národní knihovny

14. duben 2016

Odkládání čtení a hromadící se množství knih, které chcete dočíst – tak to vypadá u leckoho z nás doma. Možná se budete divit, ale i ředitel Národní knihovny Vít Richter odkládá čtení s tradiční výmluvou, že v budoucnu bude mít víc času.

Nejoblíbenějšího autora však nemá. „V každém období svého života jsem měl někoho rád,“ vysvětluje. Když byl mladší, čítával rád Dostojevského, jindy se zas začetl do Kafky. „Čtu ale také detektivky. Nejsem žánrově vyhraněn,“ dodává v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou.

Elektronické knihy nepovažuje za konkurenci pro knihy papírové, ale spíš pro knihovny, které zatím půjčují spíš klasické knihy. „Autoři a nakladatelé ale nemají zájem, aby se elektronické knihy půjčovaly. Tvrdí, že ztrácí příjmy, což může být do určité míry pravda,“ popisuje Vít Richter. Připomíná však, že knihovny musejí kupovat licence na elektronické knihy, přitom prý jde o poměrně vysoké částky.

Čtěte také


V Česku je malý trh, takže i nabídka elektronických knih v knihovnách je malá – kolem 2500 titulů.VÍT RICHTER

Knihovny tak čekají hlavně na novelu autorského zákona, která se připravuje již řadu let. A také na dohody s nakladateli. „Trend je zřejmý – v průzkumu 36 % dospělých řeklo, že čte elektronické knihy,“ připomíná Vít Richter. Neznamená to však, že se lidé chtějí zbavovat papírových knih.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio