361 filmů z 56 zemí světa. Děti většinou oceňují akčnost snímků, tvrdí umělecká ředitelka Zlín Film Festivalu

26. květen 2016

28. května začne 56. ročník Zlín Film Festivalu, nejstarší filmové přehlídky svého druhu na světě. Divákům se představí přes 300 snímků z 56 zemí.

„Začátek festivalu je hektický. Mění se příjezdy hostů, ale jsem ráda, že jsme mohli přivítat větší část poroty,“ přibližuje umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Nový ročník festivalu pro ni začíná vždy s koncem toho předchozího. „Mám to štěstí, že na festivalu můžu pracovat každý rok. Musíme zhlédnout obrovské množství filmů a jezdíme také do zahraničí,“ popisuje svou náplň práce.


Spousta filmů je akčních, střihových, využívají se moderní technologie, ale najdou se i filmy poetické s pomalejším tempem. Děti většinou oceňují akčnost, dospělá porota se na to všechno dívá spíš z estetického hlediska.MARKÉTA PÁŠMOVÁ

Během roku zhlédne na tisícovku snímků, ale vybrat jich musí jen okolo 300. „Vybrat dětský film je těžké,“ uznává a připomíná tenkou hranici mezi vkusem a tím, co se dětem líbí. „Snažíme se vybírat kvalitní filmařinu, která bude děti bavit. A to je těžké,“ přiznává.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: šše , zbu
Spustit audio