Biatlonisté boří mýty spojené s dárcovstvím kostní dřeně. „Podporujeme hlavně IKEM,“ potvrzuje šéftrenér Ondřej Rybář

11. duben 2016

Gabrielu Hoškovou, koordinátorku Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM, a šéftrenéra českých biatlonistů Ondřeje Rybáře toho na první pohled příliš nespojuje. Jenže každé sportovní odvětví si hledá svou parketu, oblast, kde pomoct dobré věci.

„Oslovili jsme Český svaz biatlonu. Líbila se nám představa spojení mladých lidí, které potřebujeme do registru,“ přibližuje začátek spolupráce biatlonistů se zařízením IKEM Gabriela Hošková. Biatlon se stal oblíbeným sportem, i proto je ráda, že biatlonisté registr podporují.

„Poslední dobou vidíme hodně bojů s různými nemocemi napříč generacemi. Momentálně jsme vytvořili silné partnerství, podporujeme hlavně IKEM. To je naše vlajková loď,“ vysvětluje Ondřej Rybář v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou a neskrývá svou bývalou neznalost. „Čekal jsem, že se kostní dřeň nějak vyškrábne, ale darování není nevratná změna,“ přiznává.

Čtěte také


Biatlonisté boří mýty spojené s dárcovstvím kostní dřeně.GABRIELA HOŠKOVÁ

Do registru vstupuje celosvětově jen 34 % mužů, byť právě muži jsou pro dárcovství vhodnější. „Ženy nechceme vyřadit, ale procházejí různými etapami a zanechává to v jejich organismu stopu,“ osvětluje Gabriela Hošková.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio