Chcete psa? Pořiďte si štěně s průkazem původu, radí rozhodčí pro exteriér psů

23. červenec 2014

Kynologie pro něj byla koníčkem, dnes ji považuje rovnou za velkého koně. Miroslav Václavík je rozhodčím pro exteriér psů, ale začínal jako chovatel dog, který se svými psy jezdil po výstavách. Kdy a jak se rozhodl, že se stane rozhodčím?

„Pořád jsem po té práci pokukoval,“ přiznává v úvodu rozhovoru s moderátorkou Michaelou van Erne. „Říkal jsem si, že je to pěkná profese a také velká odpovědnost,“ uznává. Nakonec ho známí přesvědčili, aby zkusil udělat zkoušky. „Musel jsem několik let počkat a pak jsem se stal rozhodčím,“ shrnuje Miroslav Václavík.

Čtěte také

Dnes má pracovní diář zaplněný i na několik let dopředu. „Ročně mám asi pět volných víkendů,“ přibližuje. Práce rozhodčího na výstavách psů tedy není jen zábava, ale hlavně tvrdá práce. „Jezdím autem po okolních státech,“ přibližuje Miroslav Václavík svůj pracovní harmonogram.


Miroslav Václavík doporučuje koupi psa s průkazem původu. „Nejde o papír potvrzující budoucího šampióna, ale o potvrzení, že má štěně skutečně čistokrevné rodiče,“ připomíná.

„Ten, kdo si koupí štěně s průkazem původu, si řekne, že se jednou podívá na výstavu. Pak ho to obvykle chytne,“ domnívá se Miroslav Václavík. V Česku se můžete zúčastnit oblastních, krajských, národních, mezinárodních, klubových a speciálních výstav.

„Každému začínajícímu doporučuji, aby se zúčastnil oblastního nebo krajského kola,“ zmiňuje Miroslav Václavík. Z jakého důvodu? Co můžete na výstavách vyhrát? A kolik činí poplatky za účast v soutěži? I to jste mohli slyšet hodinu před půlnocí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio