Chci dětem ve školách říci, že sny nejsou jen pohádka, říká autor projektu Cesty za vítězstvím

10. listopad 2016

Držet se svých snů, bezpodmínečně! Takové je motto psychologa, poradce a motivačního řečníka Patrika Procházky, který je rovněž autorem projektu Cesty za vítězstvím. Jeho cílem je dětem ve školách vysvětlit, že sny nejsou jenom pohádka, ale že se také plní. „Když za nimi půjdeme, budeme si je přát a dělat pro ně vše, co je v našich silách, tak se nám mohou splnit,“ vysvětluje.

Nikdo by podle něj neměl být posuzovaný podle toho, co mu nejde, co neumí a co nedokáže, ale podle toho, co umí, jaký je a co ho baví. „Proto se snažím ukázat, že vše má své výhody a úžasný smysl. Chci, aby lidé měli větší chuť do života,“ nastiňuje.

Čtěte také

Sám dobře ví, že ačkoliv život není jednoduchý, tak je krásný právě kvůli tomu, jak je těžký. Dobře také ví, že když někdo člověku říká, že je postížený a znevýhodněný, tak chuť do života schází. „Je to obrovská škoda, protože život je to nejkrásnější, co můžeme mít,“ dodává.


Překážky jsou tu proto, abychom si to, co si přejeme, mohli doopravdy zasloužit, protože nic není zadarmo. PATRIK PROCHÁZKA

V životě zažil těžké chvíle, když se rozhodl sám odcestovat do Spojených států, kde vystudoval vysokou školu. Nikoho tam neznal a byl připravený na to, že bude žít na ulici – na čerstvém vzduchu poznávat lidi. „Možná díky tomu dnes na ulici nežiji,“ vyzdvihuje.

A po studiích si řekl, že udělá něco bláznivého – za 30 dní obletěl svět. U bláznivého nápadu ale nezůstalo – cestu absolvoval i proto, že by rád do budoucna založil po světě vlastní kliniky. „Měl jsem doktorku, která mi řekla, že navždy budu mrzákem, abych se s tím smířil. Věděl jsem, že to tak být nemusí, chtěl bych to změnit, proto dělám věci, které dělám,“ uzavírá.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: zbu , prh
Spustit audio