Chovejte se tak, aby si vás děti mohly vážit, radí autoři knihy Respektovat a být respektován

22. únor 2016

Zájem a motivace vyjet ze zajetých kolejí tradiční výchovy dětí je velká, a to jak ve velkých městech, tak na venkově. Takové zkušenosti mají na svých kurzech manželé a psychologové Tatjana a Pavel Kopřivovi, autoři knihy knihu Respektovat a být respektován.

Ne nevychovanost mládeže se žehralo už ve starověku, nicméně se společenskými změnami po roce 1989 přišly nové možnosti – cestovat do zahraničí, setkávat se s nejrůznějšími informacemi.

„Některé děti tím mohou být i zahlcené,“ podotýká Tatjana s tím, že s obrovskou možností volby si nemusí vždy poradit. Na kurzech pracovali přes 10 let zejména s učiteli, po vydání knihy se ale začali zajímat i rodiče. Ti také často říkají, že přišli kvůli dětem, ale odcházejí s tím, že vědí, že nejvíce práce má každý člověk sám na sobě.

Lidé přicházejí na kurzy, aby našli podporu ve změně myšlenkových a komunikačních stereotypů, které se snaží překonat. „Kurzy jsou z poloviny o komunikaci mezi dospělými,“ říká Pavel.


Respektovat sebe znamená být v dobrém kontaktu se svými pocity a potřebami

Když je člověk v dobrém kontaktu sám se sebou, se svými potřebami, tak se dokáže naladit na potřeby druhých lidí a snažit se jim porozumět. Děti sice potřebují autoritu, ale ve smyslu vážit si někoho.

„Když mi člověk, kterého si vážím, dá nějakou informaci a zeptá se mne na můj názor, tak se tím budu zabývat,“ podotýká Pavel. A to je právě úkolem pro dospělé pří výchově dětí – chovat se tak, aby si jich děti mohly vážit.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: vlk , prh
Spustit audio