Diamanty jsou věčné. I když rozhodně nejsou nejdražší, říká Marian Gajda

17. duben 2014

„Drahé kameny jsou jednou z nejlepších investic na světě,“ říká v rozhovoru se Zuzanou Burešovou nadšený sběratel kamenů Marian Gajda. Nejen o těchto svých slovech chce přesvědčit i návštěvníky Mineralie, největší výstavy a obchodu s minerály ve střední Evropě, která se v těchto dnech koná v Praze.

Víte, s jakými drahými kameny se v současnosti nejvíc obchoduje? Asi nebudete překvapení. „Jsou to diamanty,“ říká ředitel společnosti Mineralia Marian Gajda. „Diamant má mezi kameny největší marketingovou podporu, lidé ho proto nejvíc znají a nejvíc ho chtějí. Zdaleka však není nejdražším kamenem.“

U větších kamenů nad 20 karátů tak diamant s přehledem do kapsy – alespoň pokud jde o cenu – strčí rubíny, safíry nebo třeba smaragdy. „Ty jsou mnohem dražší, protože i mnohem vzácnější než diamanty,“ upozorňuje Marian Gajda.

Jak se vlastně stanovuje cena drahých kamenů? Jak vypadá v surové podobě ametyst, turmalín, akvamarín a další drahé kameny? A proč české banky kvůli některým drahokamům přišly o dvacet miliard? Na to všechno Marian Gajda odpovídal.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio