Dovolená v Protektorátu není žádná reality show! Chceme ukázat historii jinak, říká autorka

9. červen 2015

Umíte si představit život v Československu mezi lety 1939 až 1945, život v neustálé atmosféře strachu a nejistotě? Jedna česká rodina si to vyzkoušela – před zraky televizních diváků v projektu Dovolená v Protektorátu. Česká televize v něm poslala sedm členů rodiny v čase zpět, aby přežili s autentickým vybavením v podmínkách nebezpečí života protektorátu. A setkala se s rozporuplnými reakcemi.

Na jednu stranu existují školy, kde si na Dovolené v Protektorátu ukazují, jak se u nás během války žilo, na stranu druhou má unikátní projekt i řadu odpůrců. „Některé diváky například irituje název ‚dovolená‘, jde samozřejmě o literární nadsázku. Divit se sousloví ‚Dovolená v Protektorátu‘ by bylo stejné jako divit se názvu knihy ‚Na západní frontě klid‘,“ podotýká autorka Dovolené v Protektorátu Zora Cejnková.

„Jde o nový prvek v televizi – o pokus ukázat historii jiným způsobem. Dovolená v Protektorátu bohužel dostala nálepku reality show, kterou považuji za velice nešťastnou. V myslích mnoha diváků se nám to už zřejmě nepodaří vymazat,“ krčí rameny.

Nejde o faktografický pořad, chceme ukázat atmosféru doby, říká autorka

Jak vyplývá z dosavadních ohlasů, Dovolenou v Protektorátu dosud odmítá přibližně třetina diváků. „Jde o nový přístup ukazování historie, navíc s výrazným psychologickým prvkem,“ říká k tomu režisérka. „Jednotlivé generace například reagují různým způsobem. Například babička s dědou, kteří protektorát jako děti zažili, na to nedokážou zapomenout ani po 70 letech.“

03395951.jpeg


Dovolená v Protektorátu
V průběhu léta 2014 se venkovská usedlost ve Starých Hamrech proměnila ve statek z doby před sedmdesáti lety. Novými obyvateli této usedlosti se po dobu dvou měsíců stala sedmičlenná rodina, která si idylické staré časy užila jen několik hodin. Již po prvním probuzení se totiž dozvídá, že je právě 15. března 1939 a nastávají zlé a chmurné časy...

Dovolená v Protektorátu podle ní má ukazovat především atmosféru doby. „Účastníci mnohokrát nereagují podle dobových reálií, ale o to jde. Vidíme rozdíl oproti dnešnímu světu a dnešním standardům...“

Ohlasy i ve světě

Projekt Dovolená v Protektorátu zaujal i zahraniční média, například německou stanici ARD, ZDF, rakouskou ORF, anglickou BCC nebo americké New York Times.

O Dovolené v Protektorátu se ve své show na HBO v bloku o Hitlerovi zmínil také komik John Oliver. Podívejte se na video!

autor: als
Spustit audio