Expedice Z100 jde ve stopách Zikmunda a Hanzelky. Dva rodáci z Plas si plní klukovský sen

4. duben 2018

„Půl světa jsme projeli každý sám, pár expedic spolu, získali jsme zkušenosti, kontakty. Přišel čas splnit si sen a vzdát poctu našim klukovským idolům, Hanzelkovi a Zikmundovi,“ vysvětlují motivaci pro cestu fotograf Lukáš Socha a cestovatel Tomáš Vaňourek. Po stopách českých cestovatelů se vydali 1. dubna.

Expedici cestovatelé zahájili na náměstí Republiky v Plzni v Tatře 87, kterou Hanzelka a Zikmund v první expedici projeli Afriku. Cesta Z100 ale sleduje jejich druhou cestu po Euroasii – z let 1959 až 1964.

Radiožurnál je partnerem expedice
Zikmund 100, zkráceně Z100. Každý týden se ve vysílání objeví novinky z jejího průběhu. Sledujte je také na zikmund100.cz

Odvážný plán

Lukáš a Tomáš mají v plánu projet 32 zemí a zdolat všemi dostupnými prostředky (včetně plachetnice) 75 tisíc kilometrů. Za necelých deset měsíců by rádi zmapovali, jak se změnila místa, která Zikmund a Hanzelka dokumentovali skoro před šedesáti lety. Nejvíc se těší do Japonska a Ruska.

Japonsko bude velmi odlišné oproti tomu, jak zemi zničenou válkou viděli jejich předchůdci. Dokumentovat ruskou cestu bude zase nejspíš problém proto, že cenzurní zásahy přišly kdysi hned po návratu cestovatelů a kvůli invazi v roce 1968 bylo pak na informace z cesty Hanzelky a Zikmunda uvaleno embargo. Dodnes tak expedice není úplně zpracovaná.

Impuls a přípravy

„Jak už to v Čechách bývá, první nápad vznikl v hospodě u piva a s nápadem přišel Lukáš,“ říká Tomáš Vaňourek. „Oba pocházíme z Plas nedaleko Plzně, jsme kamarádi od dětství, přátelí se i naši rodiče.“

Cestovatelé Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek

„Dost jsme spolu procestovali. Víme jak čelit ponorkové nemoci a známe se tak dobře, že dokážeme beze slov rozpoznat i to, že druhý potřebuje být chvíli sám. To je fajn pro cestu, kde budeme hlavně odkázáni jeden na druhého,“ dodávají oba cestovatelé.

Zdolali jsme Skalisté hory Kanady, viděli střechu světa v Nepálu, prošli deštné pralesy na Borneu, rozžhavenou Saharu, projeli solné pole Badway na hranici Nevady a Kalifornie. Dýchali jsme smrtelné páry vulkánu Ijen na ostrově Jáva, poznali nejtemnější tvář Havany, žili s mořskými cikány na ostrově Sulawesi, rybařili na Srí Lance, zažili největší vlny na Havaji a poslouchali rokenrol v Los Angeles. Překonali jsme arabskou poušť White Sand a vyjeli na vrchol náhorních plošin v Ománu, zažili luxus i chudobu Dubaje, kontrasty Indie, pohostinnost domorodců Indonésie, rozmanitost Nového Zélandu i nebezpečí savan JAR. Teď jsme připraveni jít s pokorou po stopách Zikmunda a Hanzelky, největších českých cestovatelů!

Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek

Život je přesný součet náhod

První kroky expedice míří do Turecka. V dnešním světě není jisté, zda se dostanou na všechna místa, která si naplánovali. Otazník visí nad Sýrií a Irákem. Tomáš s Lukášem si ale stanovili čtyři extrémní místa, která určitě chtějí zachytit na kameru pro svůj celovečerní dokument.

„Náš štáb bude natáčet v Indonésii, Indii a v Japonsku. Tam bude zajímavá konfrontace s poválečnými fotografiemi expedice, v jejíchž stopách jdeme. A pak samozřejmě chceme točit na Sibiři. V Rusku ale stále platí, že bez papíru nejsi člověk. Na Kamčatku se prostě nemůžete jen tak ,jít podívat‘.“

Natočit a nafotit, co se dá – to je pro dvojici zásadní. „Naším cílem je cestu po stopách Hanzelky a Zikmunda Euroasií po čtyřiapadesáti letech znovu zdokumentovat. Přivézt svědectví, nakolik se tehdejší svět změnil. Pokusíme se fotografovat ve stejných kompozicích, aby se kontrast dal porovnat co nejlépe.“

Nakonec výstava i dokument

„Smyslem téhle cesty je vzdát poctu největším cestovatelům naší země, splnění snu, který se zrodil, když jsme jako kluci četli knihy Hanzelky a Zikmunda a snili o tom, že budeme jako oni.“

Tatra 87 Aleše Maralíka

Expedice Z100 skončí ve stejný den, kdy se před 54 lety vrátili Hanzelka a Zikmund
– 11. listopadu 2018. V den stých narozenin Miroslava Hanzelky, 14. února 2019, by ji pak měla završit výstava a uvedení celovečerního dokumentu o celé expedici.

„Věříme, že právě tak to vyjde i když je tu ona slavná Hanzelkova poučka cestovatelům: Nikdy neříkej určitě,“ poznamenávají Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek.

autor: vlk
Spustit audio