Fitness, to nejsou jen činky a běhací pásy! Jak vybrat správného trenéra?

6. březen 2017

Crossfit, HIIT – vysoce intenzivní intervalový trénink, skupinová cvičení, ale také jóga a meditativní cvičení. Fitness zahrnuje celou škálu pohybových aktivit, spolu s tím kráčí dopředu i nové trendy. Právě ty by měli znát především fitness trenéři. Jak mezi nimi vybírat? A jak je důležitá při cvičení správná výživa?

Fitness centra zažívají začátkem roku boom – lidé chtějí po svátcích shodit přebytečná kila, jejich zájem ale postupně ochabuje.

Čtěte také

„Statisticky se dá říci, že až 90 % lidí, kteří si stanoví předsevzetí, odpadnou, je potřeba si vytvořit návyk, který ale dříve jak po 3 až 6 měsících nevzniká. Leden je na to příliš krátký,“ vysvětluje ředitel České komory fitness Karel Jarušek.

Když se řekne fitness, tak si každý představí činku, běhací pásy a stroje, celý obor ale sdružuje pod názvem více aktivit včetně jógy a meditativních cvičení. „V rychlém světě je potřeba zpomalit, já osobně volím, když potřebuji vyčistit hlavu, ideálně jógu,“ doporučuje.


Fitness je zajímavý obor, který soustřeďuje kolem sebe lidi, kteří jsou možná díky těm endorfinům více v pohodě, není tam taková řevnivost. KAREL JARUŠEK

Oblíbená jsou také skupinová cvičení, která zahrnují funkční trénink s vysokou intenzitou, ale krátkým intervalem. Například takzvaný crossfit využívá tělo jako nástroj – jde o relativně rychlé cvičení, které dostane člověka do kondice, HIIT se pak trénuje v intervalu například 30 vteřin cvičení, 10 vteřin pausa.

I ve fitness, tak jako v každém jiném oboru, se vytváří nové trendy, i když občas uměle. Podobně tomu bývá u módy. „Když není coby, tak spojíme něco dohromady, takové stálice, které se stále vracejí, tam jsou ale také,“ připomíná.

Nejčastější chybou je hladovění

Začátečníkům nedoporučuje, aby začínali bez trenéra – pokud totiž člověk nemá zkušenosti se sportem, tak jeho tělo vždy něco překvapí. A jak poznat dobrého trenéra? Nejlépe si všímat referencí, vzdělání, vyzkoušet si s ním cvičení. „Fitness a znalosti o lidském těle se vyvíjí, pokud se trenér nevzdělává, zůstává hodně daleko,“ upozorňuje.

Fitness, ruce, ramena

Při každém cvičení je také důležitá správná výživa, která je svým způsobem ještě podstatnější, než cvičení jako takové. Nejčastější chybou, kterou lidé dělají, je přitom to, že hladoví.

„Snažíme ubrat si množství jídla, které spotřebováváme, a většinou to pak doženeme tím, že po tréninku nebo večer se dojíme,“ podotýká.

autoři: vlk , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.