Jak provést děti světem financí? Pomůže kniha Kde rostou peníze

29. duben 2014

Zajímalo vás někdy, kde rostou peníze? Tak na tuhle otázku vám sice neodpovíme, možná se však leccos dozvíte ve stejnojmenné knize fejetonistky Denisy Proškové. Právě ta byla v úterý hostem Zuzany Burešové.

Kde rostou peníze, to je název nové knihy Denisy Proškové, která si klade za cíl provést děti světem financí. „S velkým úžasem jsem zjistila, že na českém trhu zatím žádná podobná publikace pro děti neexistuje,“ upozorňuje spisovatelka a ilustrátorka Denisa Prošková.

„Dnešní děti přitom peníze vůbec nevidí, všechny platby probíhají přes účet. Pro děti tak jsou peníze virtuální záležitost,“ všímá si Denisa Prošková.

A jak vlastně nápad na knihu vznikl? „Sledovala jsem v televizi debatu finančních analytiků, kteří se rozčilovali nad tím, jak je český národ finančně negramotný – a mně v jejich debatě chyběl psycholog. Uvědomila jsem si, že peníze jsou nejen hmatatelné, ale i emotivní téma,“ popisuje.

Takzvaná finanční negramotnost podle ní souvisí s tím, že o penězích s lidmi nikdo nemluví normálně. „Rozhodla jsem se tedy přispět svou troškou do mlýna a začít se o penězích bavit s těmi nejmenšími dětmi,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: zbu
Spustit audio