Jak vypadají prázdniny v úlu? Dozvíte se to v knize fotografky Veroniky Souralové

7. duben 2014

Víte, kolikrát musí včela vyletět z úlu, abyste si každé ráno mohli na chléb namazat med? „Jde o neuvěřitelné úsilí,“ zdůrazňuje v rozhovoru s Vladimírem Krocem fotografka Veronika Souralová. Ví, o čem mluví. Objektivem fotoaparátu totiž nahlédla do vnitřku včelího úlu, a tak vznikla knížka s příběhem a makrofotografiemi ze života včel nazvaná Včelí domeček.

Napínavé dobrodružství s reálným základem. Tak Veronika Souralová popisuje svou novou knihu určenou hlavně dětem. „Ten, kdo si ji přečte, pochopí, jak to uvnitř úlu funguje, a pozná všechny zákonitosti života včel,“ říká.

Jedním z unikátních okamžiků, které se jí coby fotografce podařilo zachytit, je zrození nové včelí královny. Jak těžké je podobný okamžik zachytit? „Jako správná včelařka vás hned opravím,“ odpovídá Veronika Souralová Vladimíru Krocovi. „Neříká se totiž včelí královna, ale včelí matka.“

Čtěte také

Bez matky by úl za nějakou dobu zanikl. Přesto se matka od dělnic zas až tolik neliší… „Je o něco větší a má trochu jinou stavbu těla, líhne se však ze stejného vajíčka jako dělnice,“ upozorňuje fotografka. „Rozdíl je v tom, že se krmí jinou potravou. Dělnice krmí mateří kašičkou, poté ji přikrmují pylem a medem. Včelí matka je krmena mateří kašičkou po celou dobu svého vývoje.“

Jak je možné, že některé včelí matky na jejích fotkách mají na zádech číslo? A jak vypadají prázdniny v úlu? I na to se Vladimír Kroc Veroniky Souralové zeptal.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: als
Spustit audio