Jan Šibík fotí i na mobil: Nikdo vás nebere jako fotografa. A selfie? Ty pomáhají amatérům

8. březen 2016

Pád Berlínské zdi, sametová revoluce v Československu, uprchlíci v severofrancouzském Calais na cestě do Velké Británie. To jsou náměty některých fotografií, které můžete vidět na bilanční výstavě Světové události Jana Šibíka, která se koná v galerii Českého centra v Praze.

Když vybíral snímky pro výstavu, tak si uvědomil, jak hodně se svět během čtvrt století změnil – například do Afghánistánu nebo Pákistánu se dříve dalo lépe cestovat.

„Svět a bezpečnostní situace se zhoršuje,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorem Vladimírem Krocem. A potažmo je obtížnější i práce fotoreprotéra – tištěná média jsou v krizi a přecházejí na internet.

„Internetové servery si nemohou dovolit posílat fotografy, protože by to pro ně bylo nerentabilní. Pokud chcete fotit, musíte peníze vydělat jinde,“ upozorňuje.

Za svůj největší úspěch považuje ocenění na World Press Photo, ještě větší by ale byl, kdyby se mu to podařilo zopakovat. Šance je ale malá – letos se třeba soutěže zúčastnilo 5500 fotografů. „Viděl jsem tolik skvělých souborů uprchlíků, že jsem si řekl, že se svými fotkami nemám šanci,“ dodává.

Čtěte také

Právě uprchlická krize je tématem, kterým se poslední dobou zabývá, vyráží proto na řecko-makedonskou hranici – dá se totiž očekávat, že 14 tisíc lidí, kteří tam jsou, se jen tak nesmíří s tím, že hranice byla uzavřená.


EU se v řešení uprchlické krize plácá, s Řeckem a Tureckem se mělo jednat už před rokem

A protože na trhu fotoreportérů je těžké se uplatnit, tak se neuzavírá před novými trendy – fotí na mobil, pořádá workshopy, bere zakázky. Právě mobilní telefony podle něj nabízí pro fotografování výhodu.

„Když máte v ruce mobil, tak vás nikdo nebere jako fotografa,“ upozorňuje s tím, že mobily se zlepšují – sám pořídil i dobré fotografie velikosti 30×30 cm. Další výhodou je, že mobil je vždy při ruce, ne vždy člověka baví chodit do brašny pro fotoaparát.

Práce psychologů v Slavjansku

A jak se dívá na selfie? Ty pomáhají vývoji a kvalitě fotografií u amatérů. „Tyčka pomohla k tomu, že lidé dělají lepší rodinné foto než dříve,“ míní.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: vlk , prh
Spustit audio