Je to fatální záležitost, tvrdí Jan Papež. Jak sestřelení letadla ovlivnilo cestovní ruch?

26. srpen 2014

Epidemie eboly, sestřelení letadla nad Ukrajinou a zhoršení bezpečnostní situace v některých turistických destinacích – to všechno ovlivnilo letní sezónu. Ta však prý byla z pohledu cestovních kanceláří mnohem lepší a klidnější než předchozí. Alespoň to tvrdí Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří ČR.

Šířící se vir eboly ho trápí spíš z pohledu médií a ne jako fakt. „Ebolou onemocní ti nejchudší lidé, kteří se nedostanou do letadla, a lékaři. Šíření epidemie není tak nebezpečné, jak se může na první pohled zdát,“ tvrdí Jan Papež. On sám nemá obavy z cest do Afriky, ale dovolenou v západní Africe by svým klientům nedoporučil.

Čtěte také

Mnohem větší dopad na cestovní ruch mělo sestřelení letadla nad Ukrajinou. „Je to fatální věc, hlavně pokud zůstane nevyjasněná,“ poznamenává s tím, že se celý incident stal součástí velké politiky, což považuje za „nefér“ nejen vůči pozůstalým a dotčené letecké společnosti, ale i vůči celému světu turistiky.

Konflikty ve světě mají na cestovní ruch negativní dopad, ale Češi jsou podle Jana Papeže spíš fatalisté a často jsou mezi prvními, kteří se vracejí do oblastí, které se dřív potýkaly s nějakými problémy.

V Těchoníně ošetřují pacienty s vysoce nakažlivými nemocemi. Právě tady by se mohla léčit ebola

Vydávají se Češi do světa častěji na vlastní pěst? A proč letos zkrachovalo méně cestovních kanceláří než v minulém roce? Ptal se Vladimír Kroc hodinu před půlnocí.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: šše
Spustit audio