Kreslit se naučí každý, kdo chce. Důležité je sebepoznání, tvrdí výtvarnice Kateřina Velcová

8. srpen 2014

„Moji žáci začínají obrázkem krávy. Když to dokáží, stoupne jim sebevědomí a pak už nakreslí cokoli,“ říká v úvodu rozhovoru výtvarnice a pedagožka Kateřina Velcová. Její kurzy jsou určeny těm, kdo si doposud mysleli, že malování je věc, kterou nikdy nazvládnou. Klíčem k úspěchu je soustředění na přítomnost a aktivizace pravé mozkové hemisféry.

„Vracíme se tak ke svému počátku, ke svému vnitřnímu dítěti,“ vysvětluje svou metodu Kateřina Velcová. „V dětství v nás nebyl žádný vnitřní kritik, cenzor, který by říkal: Tohle děláš špatně. Byli jsme svobodní.“

Čtěte také

„Měli jsme všechny talenty, ale postupem času některé převáží a jiné zmizí – tím jak jsme ovlivněni rodiči, školou a vnějšími tlaky,“ dodává a vysvětluje proč je v procesu oživování zaniklých talentů v nás důležité rozhýbat právě pravou mozkovou hemisféru.

Patří do ní barvy, sny, přání… Vnější vlivy v ní, během toho jak dospíváme, vytváří bloky a strachy, kterých je potřeba se zbavit.

Kurz začínáme rovnou portrétem, zvládnou to všichni

Metodu kreslení pomocí aktivizace pravé mozkové hemisféry rozvinula americká psycholožka Betty Adwardsová a její postupy slaví úspěchy. Absolventi kurzů si díky ní mají možnost ověřit, že se během několika hodin dokáží naučit kreslit i poměrně komplikované náměty, jako je třeba portrét sedícího člověka.

„Protože vím, že to jde a všichni to zatím dokázali, dodám jim správným vedením hned na úvod tolik sebedůvěry, že i takto těžké cvičení zvládnou. Tak proč do toho rovnou neskočit,“ usmívá se Kateřina Velcová.

Co všechno se dá poznat ze způsobu, jakým autor obrázku vede tužku? Kteří lidé navštěvují kurzy Kateřiny Velcové a jaké jsou jejich nejčastější motivace k tomu oživit své zaniklé talenty?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchivu.

autor: and
Spustit audio