Móda 50. let byla líbivá, dnes na ulici potkáte cokoliv, říká módní návrhářka

25. leden 2016

Má ráda módu ze 40. let minulého století, která byla velmi elegantní a jednoduchá, inspiruje se také často v dobových filmech a časopisech. Móda se ale často opakuje a jako módní návrhářku ji baví kombinovat mezi 30. a 70. léty. „Člověk by měl podtrhnout, co mu sluší a aby se v tom cítil dobře," vysvětluje Hana Noble, která byla nominovaná na cenu Czech Grand Design v kategorii návrhář roku.

Před dvěma lety přišla retro vlna, která byla inspirovaná 50. léty, nyní se kopírují 70 léta. „V dnešní době si ale člověk může vzít cokoliv, na ulici můžete potkat cokoliv,“ podotýká v rozhovoru s moderátorem Vladimírem Krocem.

Proti dlouho dominujícímu trendu ve světě módy dává přednost modelkám se ženskými tvary – šaty na nich vypadají lépe. „Oblečení se musí něčím vycpat,“ usmívá se.

Studovala dějiny umění a móda ji vždy bavila, kupovala si staré šaty, na ně si pak nechávala šít nové a pak si je od ní začali půjčovat stylisté. Fotila rovněž pro Divoké matky, a tak postupně vznikal její módní salón.

Čtěte také

Ačkoliv byla nominovaná na cenu Czech Grand Desing v kategorii módní návrhář roku, tak sama o sobě říká, že se návrhářkou být necítí. „Ze začátku jsme šily podle starých střihů, nyní si to ale kreslíme a s paní krejčovou to skládáme dohromady,“ popisuje.

Švédské košile stylu 70. let

Přiznává, že na ruční práce není zručná a sama šaty nešije. Inspiruje s časopisy z doby protektorátu, má také velkou sbírku starých šatů po babičce nebo které nakoupila. A jací zákazníci za ní přicházejí?

Móda (ilustr. obr.)

„Zpočátku to byly mladé holky kolem 20 let, které ale dnes odpadly, a chodí ženy ve věku 30 až 60, někdy i 80 let,“ podotýká. Soustředí se ženy, ale do salónu může zavítat i muž. Baví jí například pánské švédské košile ve stylu 70. let.

A co se týče materiálů, tak má ráda bavlnu, hedvábí, žoržety – každé šaty se šijí z něčeho jiného. Dříve byly ale jiné postupy, šilo se v ruce a některé střihy se nedaly použít. Pracuje také se starými látkami, aby věci byly co nejvíce dobové.

A jak v uniformitě módních stylů může vyniknout osobitost? „Člověk, který má šarm a styl, tak si v tom vždy něco najde, jde o osobní kouzlo,“ říká.

autor: vlk
Spustit audio