Montenegro je road movie komedie, která se upravovala za jízdy, říkají o novém filmu tvůrci

28. červenec 2016

Režisér Petr Kubík a kameramanka Eliška Miláčková přišli z předpremiéry filmu Montenegro do studia Radiožurnálu, aby ho představili. Kubík ho charakterizuje jako road movie komedii a v kinech ho poprvé můžete vidět 28. července.

Film zároveň vznikal i jako road movie, protože některé nápady a lokace se do scénáře dostávaly až během jízdy. Nevznikal ale jednoduše. „Byl to první film a moc jsme o tom nevěděli,“ říká k tomu režisér Petr Kubík.

„Prostě jsme si napsali scénář, dali jsme dohromady všechno, co jsme potřebovali pro natáčení, a vyrazili jsme. Natočili jsme úspěšně celý film, ale došly nám peníze.“ Celý film poté ležel asi 2 roky v šuplíku, než se podařilo získat peníze od investorů.

Samotné natáčení bylo dobrodružné. Štáb tvořili lidé z 9 zemí světa, takže dorozumívacím jazykem byla angličtina. Název Montenegro autoři vybrali proto, že byl film zamýšlen hlavně do mezinárodní distribuce. Proti kameramance Elišce Miláčkové stálo počasí, které bylo hlavně v horách velmi vrtkavé.

Kvůli nedostatku peněz bylo natáčení dost skautské, jak to popsal režisér Kubík: „Nejtěžší to bylo pro herce, kteří si stěžovali, že nemají svůj prostor, nemají čas se řádně připravit, ale z režijního hlediska: já jsem nemusel vytvářet různé nálady, protože už tam byly. Lidé na sebe byli často naštvaní a byly tam i nějaké románky.“

„Bylo tam i několik lidí, kteří nikdy nespali pod stanem, nikdy nebyli nikde venku. Pro ty to bylo zajímavé, protože najednou zjistili, že musí mít nepromokavý stan, protože jim tam prší. I pro nás bylo zajímavé zjistit, že takoví lidé existují,“ doplňuje kameramanka Miláčková.

autoři: vlk , jpr
Spustit audio