Na kole z Mozartova města až k moři se vydal sportovec a publicista Vít Štěpánek

29. srpen 2014

Přes 400 kilometrů dlouhá cyklotrasa z rakouského Salcburku k Jadranu byla v celé své délce otevřena teprve letos. Její úplné zprovoznění zdržovalo přebudovávání trasy bývalé italské železniční tratě na stezku vhodnou pro cyklisty. Výsledek stojí za to, ale bylo třeba si na něj počkat, hodnotí Vít Štěpánek.

„Cyklotrasa je dlouhá, krásná a souvislá. Vede z centrálního Rakouska přes Alpy do Itálie, pak ještě jednou přes Alpy a dál až k moři,“ popisuje ve stručnosti Vít Štěpánek, co cyklisty na dálkové stezce Alpe Adria čeká.

Protože dvakrát překračuje rozvodí a překonává alpský hřeben, není stejně nenáročná jako většina rakouských dálkových cyklostezek, které vesměs vedou údolími řek. „Není to zkrátka rovina,“ shrnuje sportovec a publicista.

Čtěte také

Téměř celá stezka vede mimo komunikace s běžným dopravním provozem, ovšem je třeba počítat s tím, že ne všude pojedete po asfaltu, upozorňuje Vít Štěpánek.

Narazíte tam na rekreační cyklisty, rodiny s dětmi i „dálkoplazy“, jak označuje Vít Štěpánek vytrvalce, kteří absolvují trasu Alpe Adria celou, a třeba i tam a zpátky. O společnost tedy při jízdě není nouze a cestou narazíte i na řadu různých jazyků.

Ne celou cyklotrasu je ovšem možné projet jen na kole. Asi osmikilometrový alpský úsek jsou cykloturisté nuceni překonat s pomocí vlaku, který je proveze tunelem, nejstarším železničním průrazem v této oblasti, do Korutan.

Kde se Vítu Štěpánkovi líbilo při průjezdu krajinou nejvíc? Kde a jak nocoval a využil i možnost převozu zavazadel, které po trase nabízejí některé agentury?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: and
Spustit audio