Na světové trhy vyrazili skuteční predátoři. „Jsou to paraziti,“ říká odborník

20. květen 2015

Nakoupit a hned se ziskem prodat – to je sen každého obchodníka. A zároveň i podstata nového trendu na světových trzích, takzvaného vysokofrekvenčního obchodování. Do džungle akciových burz totiž vyrazili skuteční predátoři…

Bylo to přibližně před 10 lety, kdy někteří obchodníci přišli na to, že pouze několik zlomků sekundy stačí k tomu vydělat. „Zjistili, že za patřičných organizačních podmínek jim byť i minimální časový náskok před ostatními účastníky trhu může pomoci dosáhnout ideálu – nakoupit a okamžitě prodat se ziskem,“ vysvětluje matematik Zdeněk Kárník.


Jak vysokofrekvenční obchodování vypadá v praxi?
Ve chvíli, kdy chcete na burze nakoupit akcie, dokážou vás vysokofrekvenční ochodníci díky technice předběhnout, přečíst váš příkaz a prodat vám akcie dráž – protože už je mezitím stihli koupit sami. O těchto nových technologických predátorech, kteří vyrazili na lov v džungli akciových burz, podává zprávu americký novinář Michael Lewis v knize Jako blesk.

Zdá se vám to podezřelé? Pak vězte, že technicky vzato o žádný podvod nejde. „Jste normální účastník trhu. Od banky nebo burzy si pronajmete serverovou místnost, do níž vedou o několik kilometrů kratší dráty než k vašim konkurentům. Máte tak milisekundu času navíc. Pak už je pouze na vás, zda toho dokážete využít,“ popisuje Zdeněk Kárník.

Princip vysokofrekvenčního obchodování tak ve zkratce spočívá v tom, že „předbíháte ve frontě“ – máte-li na to technické možnosti. A to žádná pravidla nezapovídají.

„Z hlediska etiky samozřejmě jde o čistý parazitismus,“ neskrývá odborník. „Ti, kdo se snaží do obchodování vkládat etiku, tvrdí, že každý musí nést své riziko. Vysokofrekvenční obchodníci žádné riziko nenesou, protože nakupují a okamžitě prodávají.“

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio