„Nejezte maso, ušetříte!“ radí známý kuchař, který propaguje vegetariánskou stravu

23. červen 2015

Mohli byste být šťastní bez bůčku, knedla zela vepřa nebo řízků? A co víc – mohli byste bez toho všeho být i zdravější? Jeden z nejznámějších českých kuchařů Roman Uhrin tvrdí, že ano.

Když na jídelním lístku v restauraci hledáte položku „bezmasá jídla“, nezřídka to bývá dost bezútěšný pohled. Stále totiž existují restaurace, které za vrchol vegetariánské kuchyně považují smažený sýr, v horším případě smažený sýr se šunkou.

Vegetariánská kuchyně však je mnohem pestřejší. „K snídani například obilná kaše s ořechovým krémem, k obědu já osobně preferuji trojkombinaci luštěniny, obiloviny, zelenina. K večeři mám rád něco lehkého,“ shrnuje Roman Uhrin, jak vypadá ten nejzákladnější vegetariánský jídelníček.

Ptáte se, kam se poděly svačiny? Roman Uhrin v tomto jde proti současnému trendu pěti jídel denně a tvrdí, že trojfázové stravování je pro náš organismus nejzdravější. „Jinak se trávení prodlužuje. Podle studií pak dochází k tomu, že lidé, kteří pojídají mezi jídly, mívají ještě večer v žaludku snídani. A to je špatné,“ soudí.

Čtěte také

5 základních potravin pro vegetariány

Mnozí tvrdí, že maso je nenahraditelným zdrojem bílkovin. „Maso můžeme nahradit luštěninami nebo ořechy včetně semínek,“ radí uznávaný kuchař. „U ořechů však pozor, mají hodně tuku, i když toho nejlepšího možného.“

Samotných luštěnin nebo ořechů se však nikdo nenají. Zelenina, ovoce, obiloviny – ty by společně s luštěninami a ořechy měly tvořit „ideální pětku“ každého vegetariána.


Ke každému jídlu si dejte něco syrového: ke snídani ovoce a k obědu a večeři třeba zeleninu.

Vařte zdravě a levně. Staňte se vegetariánem

Jedním z argumentů proti zdravé výživě bývá to, že je příliš drahá. „To je i není pravda zároveň,“ říká poněkud překvapivě Roman Uhrin. „Základ zdravé výživy – sójové párečky, salámky a podobně – pochopitelně drahý je. My však mluvíme o přírodních produktech. Luštěniny i obiloviny se dají koupit v přírodním stavu a jsou levné. Nic není tak levné jako obilí!“ říká.

„Přidáte-li k tak levnému základu sezonní ovoce a zeleninu z domácí produkce, pořád zůstáváte na velice nízkých cenách. Tím, že jste ušetřili na základu, vám nyní zůstalo i na ořechy, semínka, avokádo a podobně,“ doporučuje Roman Uhrin.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio