Nejsem spasitel, tvrdí lékař Jan Hnízdil. Klíč k uzdravení má každý pacient v sobě, já mu jen nastavuji zrcadlo

23. prosinec 2017

Na vyšetření u něj čekají pacienti víc než půl roku. Jan Hnízdil, lékař komplexní a psychosomatické medicíny, je na roztrhání. „Nikomu nic neslibuji a zázraky nedělám,“ říká jeden z nejžádanějších lékařů u nás.

Na tom, co dělá, není podle něj nic nového ani revolučního. Za jeho úspěchem stojí prý naopak návrat k tradici, moudrosti a zkušenosti starých rodinných lékařů.

Znalost prostředí, rodiny a vztahů pacienta jsou základem správné diagnózy a úspěšné léčby, jen jsme na to nějak zapomněli,“ tvrdí Jan Hnízdil.

Než se objednáte, čtěte

„Já pouze vysvětlím pacientovi jeho nemoc a poradím mu, co má ve svém životě, chování a vztazích změnit, aby se uzdravil. Zázrak uzdravení je ale na něm,“ zdůrazňuje muž, který svůj přístup k medicíně představuje pacientům nejen ve své ordinaci, ale také ve svých knihách.


MUDr. Jan Hnízdil
vystudoval 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, je atestovaným internistou a rehabilitačním lékařem. Založil centrum komplexní medicíny Hnízdo zdraví. Je autorem či spoluautorem řady publikací.

Jeho poslední publikace Příběhy obyčejného uzdravení vyšla v říjnu 2017, a jak sám autor říká, nevznikla proto, aby Janu Hnízdilovi přilákala do ordinace nové pacienty. Je to přesně naopak, tvrdí s tím, že kniha má čekatele na konzultaci od něj naopak odklonit.

„Snažil jsem se v ní sepsat všechny své zkušenosti a názory na různé nemoci, abych to pak nemusel už jednotlivě pacientům opakovat, což jinak dělám od rána do večera,“ vysvětluje.

Ke spolupráci na knize přizval Jan Hnízdil redaktorku Kláru Mandausovou, která ji doplnila o rozhovory s jeho pacienty nebo s lidmi, jejichž cesty se s tou jeho nějak protnuly. Jsou mezi nimi třeba spisovatel Michal Viewegh, psychiatr Radkin Honzák nebo bývalý ředitel evropské divize Microsoftu Jan Mühlfeit.

léky, medicína, teploměr

Čím víc analgetik, tím víc bolesti

Léky ordinuje Jan Hnízdil jen dočasně, aby pomohly pacientovi odrazit se ode dna a využít jejich efektu k životní změně.

„Bolest není nemoc, ale obranný mechanismus našeho těla. Jestliže s ním špatně zacházíme, začne nás bolet,“ upřesňuje zastánce celostní medicíny svůj přístup. „Jestliže bolest potlačíme analgetiky a pokračujeme v chybě, která k ní vede, tak se velice rychle dopracujeme k těžkým degenerativním změnám.“


Nedělám nic jiného, než že zasazuji zdravotní potíže pacienta do souvislostí jeho života.Jan Hnízdil

Cestou k uzdravení je podle Jana Hnízdila ochota převzít zodpovědnost za svůj život. Nebojujme s nemocí, vyzývá, ale snažme se jí porozumět. Nehledejme příčinu ve svém okolí, ale sami u sebe.

Tato cesta je v kombinaci s klasickou onkologickou léčbou podle Jana Hnízdila reálnou nadějí na uzdravení i pro pacienty, jimž byla diagnostikována rakovina.

Čtěte také

S jakými problémy do jeho ordinace pacienti nejčastěji přicházejí? Může diagnóza rakoviny vést i k záchraně pacientova života? A proč jsou příčinou dětských nemocí velmi často jejich rodiče? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: mve , and
Spustit audio