Největší revoluce v označování potravin od roku 1989 je tu! Přečtěte si, co všechno se změní

9. leden 2015

Už několik dnů platí novela zákona o potravinách, kterou mnozí odborníci označují za největší změnu v legislativě od roku 1989.

Výživové hodnoty, označování jednotlivých druhů mas nebo hlavní složka u nebalených potravin – tak přesně tyhle údaje zatím na etiketách potravin nenajdete. „Výživové údaje jsou stále ještě dobrovolnou iniciativou výrobců,“ vysvětluje Petr Havel. „Tento údaj bude povinný od 13. prosince 2016.“


Spotřebitelé mohou mít od novely nerealistická očekávání, pravdou však je, že ne všechno, co novela přináší, začne platit už od letošního roku.

„Pokud jde o maso, povinnost označování platí u hovězího – souvisí to s nemocí šílených krav. Všechna ostatní masa budou povinně označována zemí původu, ale až od dubna letošního roku,“ doplňuje.

A proč zatím na etiketách chybí hlavní složka u nebalených potravin? „V novele stojí, že tak, jak to bude označováno, určí až prováděcí vyhlášky. Ty se teprve tvoří,“ vysvětluje Petr Havel.

Větší písmo i nadbytek informací na etiketách

Jednou z důležitých změn, které novela přináší, je větší písmo na etiketách. Konečně tak k luštění etiket nebudeme potřebovat lupu. „Některé výrobky nicméně mají delší dobu trvanlivosti, proto se ještě nějakou dobu můžete setkávat s etiketami s menší velikostí písma. Legislativa je umožňuje doprodat.“

Písmo nyní musí mít minimální velikost 1,2 milimetru, kromě toho musí být umístěno na kontrastním podkladu. A které údaje v současnosti na etiketách najdeme? Často prý o dost více, než kolik potřebujeme, soudí Petr Havel. „Méně je někdy více. Sama Evropská komise si udělala průzkum mezi spotřebiteli, z nějž vyplynulo, že s přibývajícím počtem údajů zájem spotřebitele o přečtení klesá!“ upozorňuje analytik.

Nově i seznam alergenů v restauracích

Novou povinností provozovatelů restaurací, veřejných občerstvení nebo třeba ve školních jídelnách je i uvádění seznamu alergenů, které obsahují jednotlivé pokrmy. „Počet alergiků stoupá, myšlenka je to tedy opravdu správná. Otázkou je její realizace,“ uvažuje Petr Havel.

Čtěte také

„Část našich restauratérů to proto vyřešila tak, že seznam alergenů vepsali přímo do jídelních lístků. Nejsem si jist, zda se to nestane prostředkem konkurenčního boje nebo matení spotřebitelů,“ naznačuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio