Není skalka jako skalka! Odborník připomíná nejčastější chyby pěstitelů

30. duben 2016

Každé jaro je trochu jiné, to letošní začalo trochu dříve. Už v lednu rozkvétaly některé dřeviny jako například Kalina vonná, která při oblevě vykvétá a zase zamrzá, nebo Dřín, který na teplejších stráních koncem února láká hmyz. Na zvraty v podnebí je ale příroda přichystaná, ubezpečuje Jiří Žlebčík z Výzkumného ústavu pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích u Prahy.

Všechno konání kolem zahrady má svůj čas a termíny není radno porušovat. Ale přeci jenom, které práce bychom měli mít hotové na konci dubna? „Pokud se podíváme na ovocný sad, tak tam by měl být ukončen řez jabloní, hrušní, třešní, švestek, ale také rybízů a révy vinné,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Zuzanou Burešovou.

Jaro je doba, kdy je vhodné přihnojovat, a to jak v ovocném sadu, tak zelinářské zahradě a náročnějších trvalek. Můžeme roznášet po zahradě dobře vyzrálý kompost, lze také hnojit minerálně. „Upřednostňujeme hnojiva vícesložková, případně přidáváme jenom dusík,“ dodává.

A jaké jsou nejčastější chyby pěstitelů? Ta fatální například je, když se neudělá primární řez u nově zakoupeného stromku. Ten je pak přehuštěný, větve příliš slabé, uprostřed se vyskytnou místa, kde není slunce… Stromek předčasně stárne.

Čtěte také

Dalším problémem je nevhodná půda – převážná většina rostlin na zahrádkách se spokojí s průměrnou ornicí, jinak tomu je ale u rododendronů, azalek, zahradních brusinek.


Růže může vonět ve dvaceti různých niancích

A také není skalka jako skalka – na ty velké se vejde dvoumetrová rostlina, ale na skalkách o několika čtverečních metrech je i půlmetrová rostlina vysoká. „Nastudujte literaturu a nenechte se zlákat výřečným prodavačem, který vám prodá v kelímku túji, která potom doroste 20 metrů,“ uzavírá

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autoři: zbu , prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.