Od představ k realizaci je dlouhá cesta, shrnuje téma svého dokumentu Sametoví teroristé režisér Ivan Ostrochovský

11. duben 2014

Do studia Večerního Radiožurnálu přišel přímo z projekce svého filmu Sametoví teroristé, který sám s nadsázkou označuje jako akční dokument. Jeho název odkazuje k sametové revoluci a změnám, které společnosti přinesla. Samet v titulu ale odkazuje i na fakt, že se ani v jednom případě hrdinům dokumentu jejich teroristický čin nepodaří.

Ivan Ostrochovský je pouze jedním z týmu tří režisérů, kteří se na natáčení snímku podíleli. „Někdy jsme se hádali všichni tři najednou,“ komentuje s úsměvem úskalí tvůrčí spolupráce.

„Naštěstí jsme měli jen jednoho kameramana,“ dodává s tím, že diskuze končí většinou ve chvíli, kdy se začne pracovat. Snímek ovšem spojuje nejen trio režisérů, ale i trojice hlavních protagonistů, kterými jsou Stano, Fero a Vladimír.

Za komunismu byli odsouzeni jako teroristé. Této nálepky se jim nedaří zbavit dodnes. Ani jeden z nich ovšem trestný čin neuskutečnil, všichni byli zatčeni při jejich přípravě.

Čtěte také

„Nejde nám o jejich portréty, ale především o téma – jak člověk dopadne po dvaceti letech boje za nějaký pěkný ideál, který mu nevyjde,“ shrnuje hlavní tematickou linku dokumentu Ivan Ostrochovský.

Zároveň si tvůrci tak trochu berou na mušku stereotypy amerických akčních snímků, v nichž se bojuje proti zlým banditům a nakonec všechno dobře dopadne. Realita však bývá jiná. Představy a plány hatí různé všední peripetie, které často staví celou situaci do komického světla.

Jaké teroristické činy se protagonisté filmu snažili před lety spáchat? Jak je film úspěšný u zahraničního publika? Jak hodnotí výsledný snímek jeho samotní protagonisté? A proč si jeho autoři myslí, že za vším je třeba hledat ženu?

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: and
Spustit audio