Podaří se lékařům odstranit vysoký krevní tlak? Lékaři v Nemocnici Na Homolce míří k jádru problému

8. únor 2016

Lékaři v Nemocnici Na Homolce mají za sebou unikátní zákrok – pokud se potvrdí, že funguje, tak by mohl odstranit vysoký krevní tlak. Prozatím mají odlečené dva pacienty, které sledují jeden měsíc, a výsledky léčby jsou prozatím více než slibné.

„Doufáme, že jsme na cestě, kde bychom někdy v budoucnu mohli nahradit složité kombinace léků a medikamentů, které mají za cíl kontrolovat hypertenzi,“ říká primář Kardiologického oddělení Petr Neužil.

Nikdo přesně neví, proč má někdo vyšší krevní tlak – může to ale souviset s civilizačním procesem, lidstvo se z jeskyní přesunulo do paneláků a aglomerací. „Máme mnoho nových věcí, musíme na to reagovat, ale organizmus je řízen starými principy,“ vysvětluje s tím, že vysoký krevní tlak je genetická záležitost.

Čtěte také

Dlouhou dobu se ví, že se krevní tlak musí léčit, naštěstí existuje řada různých léků, které dobře fungují. A také v době, kdy neexistovaly léky, tak byly horší komplikace. Nyní se ale lékaři snaží nalézt cestu, jak krevní tlak řešit kauzálně, tedy jít do jádra problémů.

Léčba spočívá v odstranění karotického tělíska

Cévy obsahují svalová vlákna, ta určitým způsobem reagují na působky, a jedno z významných center je takzvané karotické tělísko velikosti malého zrnka rýže, které sedí v sedélku krční tepny.


Rád bych preferoval metodu, která umožní žádné léky nebrat

V případě, že tělísko má pocit, že potřebuje být více aktivní, tak vyplaví působky, které způsobí určitou reaktivitu cévní stěny.„Tyto látky způsobí stažení cévní stěny a zvýšení krevního tlaku,“ nastiňuje.

A právě toto tělísko lékaři mohou ultrazvukem nalézt a odstranit. Výsledky dosavadních zákroků s dvěma pacienti je obtížné hodnotit, jsou ale překvapení okamžitým efektem, a nyní záleží na tom, jestli bude trvalý.

„Musíme nejdříve ověřit účinnost a bezpečnost léčby, a vědět, u kterých skupin pacientů to funguje,“ podotýká s tím, že pak je nutné zorganizovat studii, která by prokázala konečný efekt zákroku.

autoři: vlk , prh
Spustit audio